Untuk memudahkan aku mencari semula resepi scone, aku simpan disini lah. Resepi asal dari SINI , dan tuan punya blog pulak dapat resepi ini dari Joy of Baking.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
25 grm gula - aku agak-agak je sebab penimbang rosak
70 gm butter tanpa garam - sejuk - aku lebihkan butter
1 biji telur - dipukul sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam
100 ml cream - dalam kotak
1 biji telur dipukul sikit utk disapu atas scones
CARA MEMASAK :
1. Panas kan oven pada suhu 180'C selama 5 minit (suhu panas bergantung pada jenis oven yang anda guna)
2. Ayak tepung
dengan baking powder , gula serta garam . Kemudian masukkan semua butter
sejuk yang sudah dipotong menjadi kiub kecil dan terus ramas-ramas
butter dengan tepung sehingga menjadi macam serbuk roti yang
berderai-derai . Buat semua ni dengan cepat supaya butter kekal sejuk.
3. Dalam bekas yang sesuai satukan telur , esen vanilla dan cream . Kacau semua bahan sehingga sebati.
4. Buat
seperti lubang di tengah-tengah adunan tepung tadi dan masukkan adunan
telur tadi kemudian gaul rata adunan ni dengan senduk , biar semua
bahan-bahan cukup sebati . Jangan uli terlalu lama jika adunan melekik
letak sikit tepung ditangan/jari-jari . Bila doh dah jadi padat macam
sebiji bola masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 20 minit .
5. Keluarkan doh
dari peti sejuk dan terus ratakan doh guna pengelek anggaran 1 1/2 inci
tebal dan boleh la guna acuan bulat atau gelas untuk terap doh ni , saya
hanya tekan-tekan doh dengan jari dan terus terap guna gelas . Susun
adunan tadi atas tray pembakar yang sudah disapu sedikit butter atau
minyak sayur . Sapu telur atau susu pada pemukaan adunan scones ni .
6. Bakar scones ni selama 15-20 minit pada suhu 180'C atau sehingga
scones masak kuning keemasan , pastikan jangan terover masak nanti
scones boleh jadi berderai/kering . Bila masak keluarkan dari oven dan
sejukkan atas relai/tray besi. Aku bakar scone ni selama 15 minit saja sebab aku tak berapa suka scone yang terlalu kering berderai.
Jom tengok hasilnya:
aku tekap scone ni guna gelas sebab takde acuan
masukkan dalam oven
dah hampir siap dibakar
tadaaa...menjadi scone ai..
makan dengan strawberry jam yang aku beli di YZ Agrofarm dan butter
Aku nak try resipi ko la plak.... yummehhh
ReplyDeleteBak sini sket. Hehe.
ReplyDeleteSedapnya skone
ReplyDeleteSedapnya skone
ReplyDelete