Friday, May 14, 2010

kesian

Semalam, saya berbual dengan kawan dlm perjalanan balik ke rumah dari ofis. Perbualan yg santai tapi penuh makna. Mengenai masa depan. Mengenai hati dan perasaan. Kadang2 seronok juga bukak topik hati dan perasaan sambil memandu dan layan jem. Sambil bercerita sambil menyumpah-nyumpah driver kereta depan yg lembab mcm siput. Seronok.

Jangan menerima cinta seseorang kerana kesian atau tak sampai hati nak menolak. Ini lah topik kitaorang. Simple but nice kan.

Kalau tak ada perasaan suka atau cinta atau sayang, lebih baik berterus terang dari awal. Tolak dengan cara baik. Supaya salah seorang tak makan hati. Kalau menerima seseorang kerana kesian, itu menipu diri sendiri. Nasib manusia tak sama. Ada orang mula2 kesian, tapi lama2 syg. Tapi ada orang mula2 kesian, sampai tua pun kesian. Bila dah terima seseorang kerana kesian, maka segala apa yg berlaku selepas itu kena lah redha.

Sebab confirm lepas tu kita byk makan hati.



Sekian.



note: ini kisah seorang kwn yg saya kenal. belajar dari pengalaman org. takut sebenarnya. takut nak menempuh hidup yg akan dtg. Kesimpulan: Marriage is not easy.




5 comments:

blurr33 said...

bila dah sah jadi suami isteri, semua benda reset from zero, hidup baru dah bermula, tanggungjawab baru pun dah tersedia, kisah lama simpan dlm buku n selit dalam almari.
Mulakan hidup baru, pandang ke depan, toleh belakang sekali sekala hanya utk beringat.

Yang penting hati mau ikhlas semata mata kerana Allah S.W.T. Insya Allah berkat sentiasa. Semua benda terjadi bersebab, berhikmah

Amin.. hehehe.. ada gaya tak gua..

irfanvsirhas said...

aku hingat panjang la sanati kisah nyer ..itu jerk...hemm...yer la...kadang perasaan tu akan datang sendiri tanpa di duga....
sayang rindu kasih benci marah..sume tu tiba2 jerk menjelma dalam diri..tapi klu x dikawal dan dipupuk bole membawa pada masalah yg mungkin makan diri sendiri...
ape aku merepek nih...hehehhee...

j.u.l.i.e said...

kam: x sgka ko pon pndai bermadah..hehe.Btol apa yg ko ckp, kena set from 0..cuma takut sikap buruk masa brcinta tu tak boleh nk ubah walaupun dh kawen...ngeh3x...tp hopefully tak jadi gitu la...kalo lah semua manusia berfikiran mcm ko kan aman dunia ni...huhu...

kak su: citernya pendek aje tp bermakna...hikhikhik,mls nk tulis karangan pjg lebar la...pendekkan aje...yg penting fokus 'kesian' tu ditonjolkan...sbb itu masalah utamanya...,tp perasaan kesian tu boleh tukar jadi syg kalo kita sndiri cuba ubah, kalo tak makin lama jadi benci...bahayooo...

mrs.ecam said...

agak2 aku knal x kwn ko 2...hihiihi...klu aku snang jek...tp aku stuju ngan stetmen ko 2 julie...jgn suka org sbb kesian...mkn ari woo...uhuk3 alhamdulillah aku xdek pngalaman cam 2...heeeeee pis

j.u.l.i.e said...

rozi: ko x knal...dia kwn yg xde kena mengena ngn opis...hehehehehe....