Wednesday, April 13, 2011

Mount Kinabalu - Part 1

Tarikh: 06 April - 11 April 2011
Jumlah peserta: 7 orang
Guide: 3 orang (Pak James, Pak Jurimin dan Pak Jimin). We call them as Triple J. They are the best guide ever after.


If people ask me, tak jemu-jemu ke panjat gunung kinabalu? My answer is definitely NO. Mount Kinabalu is a one of the most beautiful place in the world. Gunung Kinabalu adalah gunung yang 'berhantu' di mana kalau sekali kita panjat, kita akan rasa nak panjat dan pergi lagi. That's the power of kinabalu.


I flew to Kota Kinabalu to climb the mountain for the second time of my life. I have been there on May last year with geng gunung accept Miza. Her father passed away on the climbing day and she has to cancel to join us. But this year, Miza with us.

Jumlah peserta kali ini hanya 7 orang. Saya, Adik, Fad, Nurul, Zul, Fikri dan Miza. Intan tidak menyertai misi kali ini. Dia hanya berpoya-poya di KK sementara menunggu kami menyelesaikan misi penting ini. Flight kami juga berlainan. Saya, Fad, Adik dan Miza flight sebelah petang, manakala yg lain flight pagi.

Athirah, Kay, Yat dan Huz tidak bersama-sama kami pada tahun ini, jadi kurang meriah la sikit.

We boarded the plane at 2.10pm with Air Asia AK5110, no delay. Congrats Air Asia. Tapi, ini adalah pengalaman menaiki kapal terbang yang paling menakutkan dalam hidup. Alhamdulillah, kami tiba di Kota Kinabalu pada pukul 4.45pm.

Sampai di airport, Nurul dah siap menunggu sambil duduk di kerusi. Kami menaiki van untuk terus ke Mesilau Nature Resort dimana di situ lah tempat kami bermalam dan bersiap-siap untuk memulakan pendakian keesokannya.

Perjalanan dari Kota Kinabalu ke Mesilau agak jauh. Kata driver, perjalanan akan jadi lebih lambat sebab hari dah malam dan kabus tebal.

Saya ambil gambar ini dari dalam van. Tengok lah betapa tebalnya kabus sampai tak nampak jalan. Agak scary juga.

Sampai di Mesilau saya lupa pukul berapa, tapi dah agak lewat juga. Cuaca sangat sejuk, best. Kami makan malam di Mesilau Nature Restaurant dengan menu yang boleh tahan sedap, tapi memandangkan hari dah malam dan perut pun dah kenyang, nafsu untuk membedal itu agak kurang.

my plate

Ini resort tempat kami bermalam, Bishop Head 1
dalam tu ada bilik-bilik
, share toilet

Saya bangun dari tidur yang tidak berapa lena dan kepala yg berat. Selepas bersiap-siap barang keperluan untuk mendaki, kami bersarapan dulu. Tahun ini dah tukar sistem, kalau dulu sarapan buffet, sekarang kena order. Layanan agak kurang memuaskan. Haruskah pelayan-pelayan di situ buat muka ketat?

Makanan yg tak habis kami tapau bawak naik mendaki. Fikri paling risau takut kelaparan kat atas nanti. Yg lain maintain aje. Tapi ada sorang budak tu makan bersungguh-sungguh, lapar betul yea. Last year tak ada selera nak makan, this year kebuluran, haha.

Mesilau Nature Resort Site Plan

Same with last year, we were started to climb the mountain via Mesilau Trail. Mesilau Trail lebih jauh berbanding Timpohon Trail, lebih kurang 2.5km lebih jauh. Mengapa kami memilih trail yg jauh sedangkan ada trail yg lebih dekat? kerana Mesilau mempunyai view yg sangat cantik.

Kami memulakan pendakian agak lewat, lebih kurang pukul 9.00am. Selepas membaca doa, kami memulakan langkah pertama dengan tenang.


Enjoy the beautiful view at Mesilau Trail.

langkah bermula

trail yg pada saya tidak terlalu susah

adakalanya kita kena naik tangga

di KM0.5
perjalanan masih jauh


di KM1
teruskan perjalanan lagi..


di KM1.5
I like the nice smell here..
bau pokok, bau hutan


di pondok pertama yang kami berhenti, Pondok Schima.
di sini ada bekalan air minum yg tidak di rawat, ada toilet..
lelaki macho itu ialah salah sorang guide kami yg baik, Pak Jimin.


di Pondok Tikalod

di KM4

this is the most beautiful view along the journey..
macam dalam sebuah taman


oh,kenapa pemandangan di sini terlalu cantik?

...heaven...

Pak James yg suruh bergambar mcm ni...kalau tak, tak terpikir pun boleh masuk dlm celahan pokok-pokok tu....cantik kan...

oh yes, heaven again...

ini papan tanda dua persimpangan antara Timpohon dan Mesilau..
kalau dah sampai disini, bermakna ada lagi 2 jam untuk sampai di Laban Rata


ada juga pendaki yg mendaki secara haram tanpa mendaftar..
it's not good


stairway to heaven

rehat ambil tenaga semula

dah tak jauh dah nak tiba di Laban Rata..
keep on hiking...



Enjoy the flora


















Enjoy the Waterfall





******

sikit je lagi nak sampai..

yes...sikit je lagi...sikit je

oh ok, dah jumpa Waras Hut...lagi beberapa langkah je akan jumpa Laban Rata

And finally, selepas menempuh perjalanan yg begitu santai dan paling rileks abad ini, at 6.30pm, we (saya, Nurul dan Miza) arrived safely at Laban Rata Rest House. Tapi bukan di sini kami akan bermalam kerana kami bermalam di Gunting Lagadan. Hanya Zul dan Fikri yg akan tidur di sini.

Adik sampai agak lewat. Fad pening dan tak larat, jadi dia yg paling lambat sampai iaitu dekat-dekat pukul 10pm.

Kami menikmati makan malam sebelum menyambung beberapa langkah kaki untuk ke Gunting Lagadan. Gunting Lagadan tak jauh mana pun, jalan dalam 10 minit dah sampai. Tapi bilik agak kecik, kurang selesa...berlaga-laga punggung. Tak apa lah, yg penting semua selamat. Kami bersihkan badan dan tidur sebelum menyambung semula pendakian pada pukul 2.30am nanti.



to be continue...

11 comments:

june said...

kak julie. perghh terbakar. serius jeles beb! xsampai setahun 2x pegi... arghhh.. xpe2 insyaAllah anak2 sy dah besar nnt sy akan pg jugak.

june said...

sila sambung cerita cepat. i miss gunting lagadan signbord, lowe's peak, arghhh... hehe

Kehelan said...

Julieeeeeeeeeeeeeeee..........

Fadd sampai lg lmbt dr thn lepas!!!

knp korg mula lmbt? sbb kabus tebal eh?

tahun lepas kita mula kul 8, korg samapi kul 4.30... thn ni mula kul 9, sampai 6.30... lewat sejam tuh... cover amik lg byk dr tahun lepas eh?

knp mcm tak ramai org lain? mcm korg bertujuh je yg ada kat sana?

sapa yg kebulur tuh????


sambung cepat! gmbo kat FB jguak aku nak tgk!

j.u.l.i.e said...

june: ada rezeki smpai kali ke-2,lgpun tgh bujang so bebas lagi nk brgerak sana sini...yup will continue the rest of the story as soon as possible..

kay: fad lmbat sbb dia pening sgt2, kitaorg mula lmbat sbb tggu nk register tu lmbt, printer buat hal la apa la, kitaorg smpai laban rata kul 6.30 sbb tak rushing mcm last year, kami jln lenggang kangkong mak limah sambil menikmati keindahan alam ciptaan Allah,saja tak nak rushing nti demam mcm dlu,lgpun nk amek gmba puas2,yup this year x ramai org..last year rmai gile kan...thn ni lengang je...sbb musim hujan kot,org x berani nk hiking.

yg kebulur tu ialah cik ATL...hahahaha...caya tak...

gmba kt FB lambat sket sbb berukband aku buat hal...mencikkk.

gerbera said...

Teringat daging masak halia time dinner kat Mensilau. Sedap tu..

Masing2 mmg jalan itik pulang petang.

Kih..kih..kih..nasib baik aku bungkus nasi goreng pagi tu. Kalau tak kebuluran le kita dalam perjalanan. Next year kena masukkan dalam checklist, tupperware kosong. :)

munchkin said...

superb photos julie... teruja nak pergi!

j.u.l.i.e said...

miza: daging tu mmg sdap tp nafsu nk mkn xde..,aku mmg berniat nk jln lenggang kangkung mak limah sbb last year dh demam sbb trlalu rushing,bdn smpai sakit2.

x sangka pulak kali ni aku pon kebulur,last year aku cuma mkn coklat separuh, tu pon paksa telan sbb xde selera, this year amek ko...nasi goreng gitu...x cukup nasi tambah lagi sandwich...hahaha

munchkin: pergi lah, x rugi...best sgt2..skg ni pun teringat2 lagi suasana kt puncak tu...terlalu cantik!

whooz said...

merajuk aaaah julie, penat2 aku panjat last year jadi nama eza pulak..

pening2 lagi eh :D

j.u.l.i.e said...

huz: alamak...sori....aku dh betulkan dah...hehehe..ampunnnnn...kepala bingung2 lagi nih

pyejal said...

wah terbaik! siap pergi 2x tu..saya and the geng baru pergi juga dec lepas. kami juga stay di bishop 1! baca entri saya di sini.

”'Photo of the year 2010! : Kinabalu Summit by pyejal [part 1]”

j.u.l.i.e said...

pyejal: alhamdulillah brkesempatan pegi kali ke-2,seronok panjat kinabalu ni, view cntik tak terkata..