Monday, April 18, 2011

Mount Kinabalu - Part 4

Ahad, 10 April 2011 kami ke Kuala Klias untuk melihat Proboscis Monkey iaitu sejenis monyet berhidung panjang yang jarang-jarang dapat ditemui. Kuala Klias terletak dalam daerah Beaufort mengambil masa kira-kira 2 jam setengah untuk sampai dari bandar KK. Kalau bawa kereta macam nak bunuh diri boleh la sampai dalam masa 1 jam setengah.

Aktiviti ke Kuala Klias tidak dirancang awal kerana ianya menggantikan rafting di Padas yang tak jadi. Untuk aktiviti ini, seorang dikenakan bayaran RM140. Bayaran termasu
k transport pergi-balik, bot, tour guide dan dinner.

Perjalanan dari KK ke Kuala Klias membuatkan saya mengantuk dan rasanya tidur dalam van adalah yang terbaik.


Enjoy the beautiful views of Kuala Klias

just arrived

view dekat dengan jeti

suddenly we met Ismail, our tour guide in KK last year.
small world..


we enjoy a cup of tea/coffee and kuih muih before start our journey by boat

as usual for activities involving water, we have to wear life jacket for our safety

we are getting ready to see the monkey

nice view along the river

mati-mati aku ingat boleh tengok monyet tu dekat-dekat
rupanya tengok dari jauh je


this is Proboscis Monkey
monyet playboy kata guide kami..


kenapa dia dipanggil monyet playboy?
kerana dalam groupnya, kalau ada 10 ekor betina, cuma ada 1 ekor je jantan..


do you see what is on the tree?
kamera saya tak canggih jadi tak boleh nak zoom dekat-dekat

the playboy monkey on the tree

the beautiful nature created by our God, Allah SWT

bertuahnya mata ini berpeluang melihat pemandangan sebegini cantik

senja

pokok kelapa bersimpang siur

after zoom

senja
matahari dah nak terbenam


bila la dapat tengok pemandangan kat sini lagi..

they are taking views of the sunset and I was taking their picture from behind

kami balik ke jeti untuk makan malam sebelum menyambung perjalanan singkat untuk melihat firefly

buffet
food was good

my plate
sangat tamak


after dinner, we continue our journey by boat to see fireflies
perjalanan yg begitu singkat..

our guide gave me this.....firefly.
cuba amek gambar masa dia tengah menyala-nyala tu tapi tak berjaya...



Actually takde puas mana aktiviti ni terutama masa tengok firefly tu, sekejap bebenor. Tak sempat panas punggung dah sampai jeti semula. Apa pun, enjoy juga lah tengok aksi-aksi monyet tu walaupun kamera saya tak sanggih macam kamera orang lain yg boleh zoom dekat-dekat.

Kami balik ke KK dah malam juga lah. Perjalanan malam agak menakutkan saya terutama ada segelintir orang-orang kat sana yg memandu macam tak sabar-sabar nak sampai rumah. Oh teringat kereta waja di hadapan kami yang memotong bas ala-ala maut.



to be continue...


4 comments:

Kehelan said...

korg berempat je ke yg pergi? yg lg 3 org?

j.u.l.i.e said...

kay: ye berempat je.fikri blk kl emergency ayah sakit,zul & intan x mau join.tp aku x sure nurul ada ajak ke tak, rasanya ada.biasanya mana2 kitaorg pi mesti ajak diaorg skali.

gerbera said...

Rugi..rugi..

j.u.l.i.e said...

miza: sapa suruh balik awal...hehe