Thursday, September 22, 2011

hometown - Endau ------>Semaloi, Pianggu,Penyabong

I was here for the first time in my life, kan saya dah kata walaupun ini kampung tempat saya membesar, banyak juga tempat yang belum pernah saya jejak walaupun sebenarnya tempat itu hanya sekangkang kera je. Ini sungai di Jln Surau, Kg. Semaloi. Air keruh maknanya banyak udang galah.

Saya jumpa pokok bercabang-cabang ini di Pianggu, kampung bersebelahan dah masuk area Pahang dah.

Ini jeti Penyabong, tempat port nelayan dan port kaki pancing

Walaupun tak dapat pegi Krabi, air laut Penyabong ini pun dah cukup mempesona..

ignore kaki saya yg hodoh, lihat air laut yg cantik warnanya tu...

jeti Penyabong

bot nelayan, ada juga bot nak pegi Kelong Acheh kat seberang sana tu, apa ntah nama pulau tu..port kaki pancing jugak

nelayan dan botnya

bot siap dengan nombor plat

ni bukan nelayan, ini penduduk kampung yang turun ke sungai saja-saja nak mancing, bawa enjin sendiri tapi tak pasti bot fiber tu dia punya ke sewa...rasanya dia punya..

ini jeti di Kampung Labong, kampung orang Asli di Endau. Tempatnya agak terpencil, kurang kemudahan, jeti pun dah uzur sangat2..

penutup tirai....gambar tuan tanah..
actually this picture looks like I was in the era of '80s
like it..



Rasa rugi pulak tak merasa dtg ke tempat-tempat ini waktu kecik-kecik dulu.....waktu kecik dulu terperap kat rumah aje...nak keluar mak marah....huhu..

11 comments:

Fiza said...

cantik gambo2... ko pki photoshop ke

blurr33 said...

sambil-sambil celup kaki kat air tu takde udang galah ke yang sangkut?? kalau ada boleh bbq kat opish ni.. hehehehe...

*nota kaki*- cuti lama nampak? interbiu ka?? ;p

en_me said...

Air keruh maknanya ada pembalakan haram*jadah kat ulu sungai tuu.. ekeke

whooz said...

cantiklah kampung kau julie

bain said...

dlm pic #2 tue.. ingatkan kulat warna biru tepek kat batang pokok tue.. nak je tanyer apa nama kulat tue...

j.u.l.i.e said...

fiza: pakai photoscape je..

blurr: aku mancing dpt ketam tau...hahaha...sedap siot..manis..
aku cuti lama sbb nak bg korang rindu sama aku...hehehe..

en me: skrg musim udang galah kat sini...tu air keruh maknaya byk udang..

huz: dtg la sini...kalo ke rompin tu singgah2 la ke endau...x jauh pon..

bain: tu kulat bkn sebarang kulat...tu kulat jenis limited edition...susah nk dpt baka jenis kulat mcm tu tau...

MATAHARI said...

as salam.tumpang tanya....org kg semaloi ke ni?

j.u.l.i.e said...

matahari: sy duk umah kdai kt endau tu,depan shell..awk org endau jugak ke?

MATAHARI said...

julie:ya. akak org semaloi

MATAHARI said...

julie:akak baru perasan kita sama2 dduk KL lah.akak dduk kat Damansara utama,rasanya kita x jauh lah.

j.u.l.i.e said...

matahari: yeke...saya duk putrajaya..x sangka jumpa org sekampung dlm blog ni yer....

salam kenal :)