Wednesday, February 22, 2012

mother-to-be


Percaya atau tak percaya, I'm pregnant. Sungguh tak percaya. Thanks Allah for the very greatest gift from You. Now my little one is growing 5 weeks in my stomach. 5 minggu? Saya pun terkejut bila doktor cakap tadi.

Semalam saya dengan gigih pergi beli UPT (urine pregnancy test) di farmasi. Orang dah pesan, test waktu pagi esok, even dalam kotak pregnancy test tu pun ada bagitau waktu paling bagus untuk test ialah waktu pagi kerana waktu tu kandungan hormon hCG adalah tinggi. Apa itu hCG?

hCG ialah human chorionic gonadotropin yang dikeluarkan oleh uri (placenta) pada bayi. Pembentukan uri berlaku sebaik saja janin(embryo) ‘ditanam’ (implantation) pada rahim. Uri akan menghasilkan hormon hCG dan dapat dikesan melalui air kencing wanita itu. Alat UPT membantu mendiagnosa kehamilan di awal kehamilan. (Source)

Tapi oleh kerana kes tak sabar, malam semalam jugak saya test. Sungguh menggelupor kan aku nih. Hehee. Lepas test rasa was-was, betul ke ni? ke tipu je? Maka saya send la gambar result ujian kehamilan tu kepada 3 hamba Allah ni....ketiga-tiga hamba Allah ni cakap...ye, betul...result tu positif, kau pregnant. Kalau kau tak pregnant, line yg bawah tu tak akan ada langsung walaupun samar-samar. Kalau ada 2 line merah tu memang sah lah kau pregnant.

Syukran....syukran.

5 minggu....saya duk pikir balik...dalam masa 5 minggu tu macam-macam benda saya buat. Owhh...siap pergi jalan-jalan Singapore, masuk USS, main roller coaster. Roller coaster???? Yer, 3 jenis roller coaster saya main. Waktu tu mana lah tau dah ada 'sesuatu' dalam perut ni kan.

Patut lah badan saya membesar bagai johan, siap Kay tanya lagi...hehehehe. Ye cik Kay...waktu kau tanya tu aku tak tau pun aku dah pregnant, atau mungkin waktu tu masih terlalu baru dan tak ada tanda-tanda lagi. Jadi dengan konfidennya aku jawab aku blom pregnant. Huhu.

Doakan saya dan kandungan ini sihat dan selamat hendaknya. Tak sangka jugak...terima kasih ya Allah diatas rezeki ini.

Maka terhenti lah aktiviti saya nak berjalan-jalan untuk seketika....nasib baik tak book apa-apa tiket masa Air Asia promo haritu. Hehe..


8 comments:

Fiza said...

Alhamdulillah... Tahniah Julie :-)

Kehelan said...

:-)

Jaga diri... Jaga amal... Jaga segalaNya

:-)

Kami gembira

mrs.ecam said...

tahniah....heeee...jg diri leklok yek...jln jln laju2...eh ko jln laju ke...hekhek...ouh ms aku 1st pregnnt dl pong aku g men roller coaster sgala mcm games tp kt genting jela...blk dr genting br check n positip pregnant...alhamdulillah xdek pape...maklom la lom tau lg kn...bile dh tau otomatik la jadik mls sikit...nk mnje lebih...jadik xtra penat...hahhahahahhah saje jek kn...hikss...papepong tahniah...hee ops pnjgnyer aku komen...em soriiii

liza aziz said...

yeaaaa bermulalahh pengalaman julie yg x akan dpt dilupakan lepas ni..hehe.. kita boleh hampir jadi xkenal diri kita n keep on tnya kenapa rs mcm ni knp rs mcm tu..huhuu..walaupun dh tau ada org baru dlm rahim kita, kita tetap rs mcm xboleh terima yg kita akan berubah dr segi emosi n selera mkn smua tu.. hehe.time ni la boleh nak manja lebih2 dengan hubby.bukan sengaja tau..tp dia auotmatically gituu. again, congrats julie!! :)

gerbera said...

Congrats. X yah turunkan 5kg. Tunggu lepas 9 bulan ye :)

♥ ROS ♥ said...

Wah tahniah2... Xtau xpe buat benda lasak... Kalau dah tau mesti xnak buat..hihihi.. :)

CiKPuaNLawA said...

selamat yee...

dah bole letak lagi satu sticker kat wall for baby growing pulop....

j.u.l.i.e said...

fiza: tengkiu :)

Kay: InsyaAllah...i will... :)

mrs.ecam: haa...btol...tetiba rasa nak manja2...eehehehe...saje ngengada...bila lg kan.. hikhik

liza: yeayyy..akhirnye kita sama2 peknen..nti anak kita sebaya la yer. Yup, mmg btol,emosi sensitif tu bkn sengaja dibuat2, mmg automatik mcm tu, even org ckp tertinggi suara sket pon dh terasa...pdhal sblm ni xde pape pon, tp kita kena motivate diri sndiri...set kan kat fikiran supaya nak hepi2 je...xnk sedih2 or marah2 or tensen2...takut nti efek kat baby plak....so hopefully liza pon hepi2 slalu okey...nti bleh share sama2 psl baby...kalo ada apa2 tips....bgtau la...sharing is caring :)

meeza: yup...terus cancel aku punya ikrar tu...terus jdi pelahap x ingat dunia...hehehe...

ros: thanks...tu la,masa x tau dlu main tibai semua benda nak buat,tp bila dh tau ni kena extra care takut jdi pape plak..

puanlawa: u ni mcm tau2 je i nak buat 1 lagi sticker....hehehe