Friday, April 20, 2012

jgn mengumpat kat traffic light

Lokasi kejadian: Kampungku, Endau (kat traffic light depan sekolah rendah).

Pada suatu petang, saya dalam kereta dengan husband. Sit belakang adik bongsu saya. Berenti kat traffic light, depan tu ada motor honda yang nombor platnya besar gedabak.

Lalu husband berkata, besarnya nombor plat motor orang ni, sambil gelak-gelak. Saya pun gelak.

Husband cakap lagi, ni kalau dia langgar orang memang tak boleh nak lari sebab nombor plat dia besar. Saya pun gelak-gelak. Adik saya kat belakang pun gelak.

Lampu trafik bertukar hijau. Kereta berjalan menuju ke rumah. Sampai kat rumah, park kereta depan rumah. Sekali je....

Eh..eh...saya berkata, ni bukan motor plat nombor besar yang kat traffic light tadi ke? Yela...motor tadi, makcik tadi.

Husband pun tengok-tengok.

Weh...tu mak la...!!!!

Adik aku dah gelak sakan kat belakang.

Rupanya aku mengumpat mak sendiri kat traffic light. Eh mengumpat ke? 

Saya dan husband dah ketawa gila. Apasal saya tak kenal motor mak sendiri? Masalahnya saya tak kenal mak saya dari belakang sebab kepala dia tertutup dengan helmet.

Sampai rumah terus cakap kat mak.....mak tadi terkutuk mak kat traffic light...bla...bla...bla....aku bercerita la ni sambil ketawa macam apa. Mak aku pun ketawa. Nasib mak aku sporting.

Pastu aku marah adik aku.....ko dah tau tu mak apasal ko tak cakap?

Dia jawab sengih-sengih...saja je.....hehehehe...

Rasa nak bagi penampor laju-laju kat adik aku. Sengalnya budak nih.

Sebenarnya....aku lagi sengal sebab tak kenal motor mak aku sendiri.....kihkihkihkih.


Moral of the story: 
Kalau nak kutuk orang kat trafik light tengok dulu betul-betul sapa orang tu, skali kena kat mak sendiri...kihkihkih. Ampun yer mak.

3 comments:

CiKPuaNLawA said...

awak dengar tak ksu gelak.....
adeeiihhh....

Ajamahiyaa said...

hahaaha..lawak....
jenuh..kalau sampai trafic lite tuh..aja pon kene hati2 lah..takot temengumpat moto acik..hahaha..

balik keratong nnt pon nk cek moto abah gak laa..takot sengal xkenal jugakkkk....=p

j.u.l.i.e said...

puanlawa: dengar....hehehe

aja: cek...jgn x cek...kalo kt endau nmpk motor honda nombor plat besar tu motor mak la tuh...kihkihkih