Wednesday, December 12, 2012

2 pengasuh dalam masa 5 hari


Kesian Zhareef, pengasuh dah reject dia. Katanya Zhareef asik nanges jek. Takpe la sayang...dia pun ada masalah dalaman, baru aku tahu kisah dia kenapa dia reject si kenit ni. Kalau aku tau dia ada masalah macam tu, awal-awal lagi aku yang reject dia dulu.

Dia sempat jaga Zhareef 4 hari je. Lepas tu surrender, tak sanggup. Aku dah tanya awal-awal dulu, boleh ke jaga budak 5 orang? dia kata boleh. Sangat konfiden. Lepas tu bagi mesej bagitau tak boleh jaga pulak, baby asik nanges. Ermmm...terkedu aku sekejap.

Tapi benda dah lepas. Sekarang Zhareef di jaga oleh pengasuh lain pulak, jiran dekat-dekat rumah pengasuh lama tu jugak. Harap-harap yang ini kekal.

Lama aku sembang dengan Cik Nah (pengasuh baru Zhareef) semalam, dia dah berumur, lingkungan 50-an. Aku rasa dia golongan otai dalam hal menjaga budak ni. Tapi kalau dia pun reject Zhareef, aku tak tau nak cakap apa. Mintak di jauhkan.

Memang penat jadi ibu. Tapi bila tengok muka anak, hilang penat.

Dan esok....Zhareef akan ikut nenek balik kampung, tinggal la mama dan papa kat rumah berdua je. Sunyi la rumah nanti, takde suara kenit ni malam-malam nanges mintak susu, mintak di peluk, mintak di dodoi.

Alahai.

 


8 comments:

cinta said...

kesian zhareef.
kesian lagi mama zhareef.

mrs.ecam said...

alahai ciannn...nsb bek la bbsiter tu bgtau ko gak yg die x snggup...dr die biar jek zhareef tu nanges jek kn...ank aku dl amik ms sbln nk biasa ngan bbsiter...tp dr pngalaman aku...klu ank kt hepi time kt nk hntr die g umh bbsiter maknenyer die ok...tp klu die cam nanges2 x nak ke ape tu sumting wrong la tu...aku dh berkali2 tuko bbsiter,...huu eh terpnjg lak komen...soriii

j.u.l.i.e said...

cinta: nk wat camne..dugaan, jadi matang sikit bila ada cabaran ni...(ayat nk sedapkan hti)

rozi:masa 1st day hntar dia senyum2 ngn babysitter tu, aku bajet dia serasi, tp baby ni kan unexpected..rupanya nanges jugak

gerbera said...

Jaga sampai 5 org?
Betul2 nak buat duit tu.

NHA said...

Ni ke pengasuh yg aku kasi contact hari tu?

j.u.l.i.e said...

boboi: skg org nk duit je...bkn nk jaga btol2..lgpun babysitter tu ada problem sket..

nurul: bkn...ni yg lain

gerbera said...

Anak cousin aku pernah dibiarkan menangis dalam bilik sorang2. Nasib baik 1 hari cousin aku datang spot check.
Patutlah anak dia akan melalak setiap kali nak hantar ke rumah pengasuh.
Kes ni kat Putrajaya jugak.

j.u.l.i.e said...

boboi: mcm2 aku dgr psl pengasuh kt putrajaya nih...aku ingt org sini smua siuman...ada jugak yg mslh. Kalo dh x sggup jaga budak, jgn jdi pengasuh. Jadi cleaner.