Wednesday, February 6, 2013

sikap manusia#1

Aku tak pernah pegi Desaru. Kesian kan. Orang Johor tapi tak penah pegi Desaru. Sangat kesian. Untuk menampakkan yang aku ni memang real orang Johor, aku ajak hubby singgah ke Desaru. Bila?

Setahun yang lalu!





So sekarang aku dah tahu Desaru tu macam mana. Viewnya biasa-biasa saja. Aku tak teruja pun. Tapi apa yang aku nak cakap kat sini bukan pasal view ke apa, tapi pasal sikap manusia.

Waktu aku kat sana, aku nampak bendera merah di naikkan, terpacak tinggi kat tepi pantai. Well known, red flag tu tandanya keadaan laut tak berapa elok, ombak besar dan bergelora. Aktiviti pantai seperti mandi manda adalah di larang sama sekali.
 

Tapi...lihat lah apa yang berlaku di sebaliknya. Rata-rata orang kat situ tak hiraukan pun amaran red flag tu. Aku geleng kepala je dengan hubby.  Selamba je diaorang mandi. Kalau terjadi apa-apa, baru nak menyesal, baru nak menangis meraung.

Tak sayang nyawa ke adik-adik...
 



Mungkin pada diaorang ombak tu biasa je, tak bahaya. 

Suka hati korang la nokkkk...


 

4 comments:

[PCL] said...

dorang tak alert mungkin juga tak faham apa itu 'bendera merah'...patutnya pengawal pantai kena kibar dan jerit !...haha.

j.u.l.i.e said...

pcl: anggap jela diaorg x alert..

CiKPuaNLawA said...

dorang buta warna kottt...!!!

j.u.l.i.e said...

cpl: hehe...agaknye