![]() |
Ada kawan aku tanya:
Weh, macam mana ko buat telur separuh masak? Aku buat selalu terkeras.
Hah...ingat senang ke nak buat telur separuh masak? Aku pun dulu selalu gagal, sama ada terkeras atau tercair sangat. Kalau terkeras aku tak kisah, boleh je makan. Tapi kalau tercair...aku tak boleh makan. Tapi kalau terkeras tu bukan telur separuh masak lagi dah...tu telur dah masak ranum. Kalau tercair...tu telur tak masak.
Aku pun buat la eksperimen sendiri dengan bantuan google. Cara-caranya:
- masak air dulu sehingga mendidih. Air tu biar la yg boleh menenggelamkan telur tu.
- bila dah mendidih, tutup api.
- masukkan telur, tutup periuk.
- set time : 10 minit.
- dah cukup 10 minit, keluarkan telur.
- siap untuk di makan.
Senang je kan.
12 comments:
Aku guna bekas nak buat telur separuh masak tu.
boboi: aku xde bekas tu...tu yg slalu gagal..
sekarang dah berjaya membuat telor kan...?!
cpl: btol3...berjaya buat...2 bijik jah...tp kecik lagik
Julie, aku mmg tak tau berapa minit nk kena rendam telur tu. Mak aku ckp2 agak2 je. Apakah waktu "agak2" itu. Malas nak agak2 aku beli je bekas tu. Tapi still kena guna air panas baru masak.
owh senang sangat tu..., esok pg blh try masak...tq.
aku pun fail. ok, tq!
boboi: 'agak2' tu aku pun x reti....bila google org kata 10 minit...buat, kira jadi la juga..tp kdg2 aku slalu trlupa...terendam lama...hahahaha
pcl: ye sila la try
huz: welcome
Assalamualaikum..saya dah try tips ni masak air hingga mendidih dan tutup api pastu masukkan dlm pot dan tunggu 10min..mmg jadikla
amira: tahniah kerana berjaya buat telur separuh msak...yeayyyyy
susah betul kan
Sy pun sdg rebus telo sparuh masak ikut tip awk nih... =_~ smuge brjaya..
Post a Comment