Thursday, February 5, 2009

Migraine

I got an info about how to cure migraine without take any medicines, for example panadol. As we know panadol is a one of the pain killer, and it's not good for our body system if we take it more than 4-6 tablets a day. This is because panadol is toxic to the body, and it's harms the liver. According to the doctor, Panadol will reside in the body for at least 5 years.


So here, I would like to share the other alternatives to cure the very bad migraine. Saya adalah salah seorang pesakit migraine tahap kronik, dan saya juga kerap mengambil panadol untuk melegakan kesakitan. Tapi jika sakit itu tidak terlalu teruk, saya cuba mengelak untuk mengambil panadol. Apa yg saya lakukan ialah:



1)Minum air 100 plus dicampur dengan air masak
Nisbahnya 1:1
Bermakna 1 gelas air 100 plus dicampur dgn 1 gelas air masak biasa, dan minum. Jika rasa terlalu banyak untuk dihabiskan, boleh dikurangkan kpd 1/2 gelas 100 plus di campur dengan 1/2 gelas air masak.

2)Minum Tea mix lemon & hibiscus dari produk Herbalife.
Teh ini sangat bagus bukan saja untuk melegakan migraine, tetapi juga untuk membekalkan tenaga dalam tubuh. Sebenarnya fungsi teh ini adalah sebagai pembakar lemak, iaitu ia diminum bersama produk diet herbalife. Tetapi ia boleh juga diminum tanpa susu diet kerana fungsinya bukan saja sebagai pembakar lemak, tapi dalam masa yang sama membekalkan tenaga bagi mereka yg aktif, kurang rehat, memandu dalam jangka masa yang lama dan pelbagai lagi. Ia juga boleh membuang angin dalam badan dan melegakan sakit kepala.

3)Bernafas dengan lubang hidung kiri.
It's sound funny rite?Tapi ini info terbaru yang saya perolehi. Begini, setiap manusia dianugerahkan 2 lubang hidung untuk bernafas iaitu lubang hidung kiri dan kanan. Tapi mustahil lah Allah menjadikan sesuatu itu tanpa sebab dan fungsinya. Kedua2 lubang hidung itu berfungsi tidak sama. Sebelah kanan mewakili matahari, ia mengeluarkan udara panas. Sebelah kiri pula mewakili bulan, ia mengeluarkan udara dingin. Jika sakit kepala, tutup lah lubang hidung sebelah kanan, dan cuba bernafas menggunakan lubang hidung sebelah kiri. Lakukannya dalam masa lebih kurang 5 minit, dan insyaAllah sakit kepala akan beransur hilang. Mungkin ia tidak sembuh sepenuhnya, tapi boleh melegakan. Secara teorinya, apabila kita bernafas menggunakan lubang hidung kiri, kita akan menyedut dan mengeluarkan udara dingin. Udara dingin akan sampai ke otak, dan insyaAllah sakit kepala itu akan berkurang.

Kita hanya mencuba, jika sakit kepala tak hilang, terpaksa telan ubat juga. Tapi sebaiknya jadikan panadol itu pilihan terakhir dalam mengatasi masalah sakit kepala. Sesungguhnya setiap penyakit itu ada penawarnya, InsyaAllah.

10 comments:

pejol said...

saya seorg yg slalu sakit kepala..migraine...its become always, 2@3 time a year...slalunya sekali dtg, nk smbuhkan amik masa dalm sebulan 2, mmg menyeksakan...pernah saya abeskan 1 papan panadol sehari sbb tak tahan sgt..sy tau panadol it not good for helath and can damage a heart but im not have a choice...thanks shared your tips...nnt saya cuba

j.u.l.i.e said...

pejol: sama la...sy pnh telan 8 biji panadol dlm masa 1 hari sbb x tahan sakit...

pejol said...

skarang pon sehari 2,3 tablet..aduhh..dh tak tau nak wat camne..dekat 2 bulan dh nie

j.u.l.i.e said...

pejol: kalo kronik sgt better jumpa la doktor,kalo pesakit migraine, doktor akan bg ubat khas iaitu ubat migraine, tak boleh mkn panadol terlalu byk, buat check up, mana la tau takut ada penyakit lain yg kita x tau....ofismate sy ada 2 org kena migraine yg kronik, slh sorg tu smpai kena operate sbb migraine dia berkaitan dgn sinus, lepas operate terus baik dh...sorg lagi x operate but still amek ubat..

pejol said...

thanks...esok gak p jmpa dktor...mntak2 la xde sakit lain, just mgraine je

j.u.l.i.e said...

pejol: good, dptkn nasihat doktor lebih baik drp bertahan mkn panadol,lately sy kerap juga sakit kepala tp rupa2nya sy bkn migraine, sy sakit kepala saja, migraine ni ada symptom2 lain..mcm kes sy, sy x boleh stress atau trlalu byk pikir, mmg akan kena sakit kepala...sy try kurgkn pengambilan panadol kecuali kalo tak tahan sgt...lgpon tgh pregnant mcm ni mmg tak elok amek panadol trlalu kerap.

pejol said...

sy dh g jmpa specialist kat kajang..mahal..rm210..huhu...n pas wat audiolab didpti left ear trun 60% thp pendengaran...tp dktor ckp dlm telinga ok..aduhh..sedih dgr sbb tak tau apa pncanya..tp die ada bg ubat saraf try dlu..ubat tu 3 jenis RM130 stok utk smnggu..bapak mahal..pas mkn ubat tu, kepala dh tak sakit tp pendengaran msih lg masalah..dh tak tau nak wat apa

j.u.l.i.e said...

pejol: menurut kwn opis sy yg mengidap migraine teruk,mmg effect pd pendengaran, telinga akan bunyi berdesing dan x dgr sgt kalo org ckp slow2, buat masa ni cuba la mkn dlu ubat yg doktor bagi tu,ada buat ct scan tak?

pejol said...

yeker..ada effect hearing loss tak..risauu...em dlu pernah buat MRI 2 kali tp xde apa2, ok je kepala..tp skang dh takut nk wat MRI sbb org ckp kesan sekali MRI 50 kali ganda buat x ray..rosak badan..skang sy mkn dlu ubat tu..harap lepas nie telinga okay and tak skit kepala dah

j.u.l.i.e said...

pejol: apa2 emel kt sy, lg senang... julie@mmcogel.com.my cc to jeafarizaa@yahoo.com, dua2 tu emel sy, so mana2 sy boleh bukak