Thursday, May 21, 2009

Daily routines

We go to the office, take a breakfast for 10-15 minutes, turn on the pc, check emails, reply emails, then continue to finish a previous works. At the afternoon, we go for lunch about an hour before continue sit in front of our pc again and start write or type word by word. At 2.30pm, go to the surau for solat zuhur, then go to pantry to find any other things that we can eat, perut lapar semula. At 5.30 we get ready to go home, sebelum sampai rumah kena menempuh lebih kurang 1 jam setengah a very crowded jam. When we arrive at home, sejukkan badan sekejap, mandi, solat maghrib, pergi jenguk dapur, masak air panas, buat air nes or milo panas, minum depan tv. Azan isyak pun berkumandang, sembahyang kejap, then sambung tgk tv semula. Kemudian masuk bilik, buka komputer kejap, melayari internet untuk seketika, mata pun dah mengantuk, turn off the pc, tutup lampu..............ok gud nite. Sleep. Dream.

Bangun pagi esok, ulang balik perkara yang sama seperti di atas.

That's life!

Sometimes life is so boring. We do the same things everyday. I need something new and different. How? I don't know. I only can make a different things or different activities on weekend. Itu pun bukan selalu sangat keluar jalan-jalan. Actually my family asked me whether I want follow them on their vacation in Melaka. Cuti sekolah akan bermula end of this month. Heaven! I'm sure jalan KL mesti clear gila babas. Heaven,heaven! But when I asked my mother, "Jadi ke nak gi Melaka?"

And my mother said...

"Entah, tak tau lagi jadi ke tak, ada hal nak setel, kalau jadi nanti mak bagitau"

Oh, tension sungguh. Baru saja saya terfikir betapa bahagianya jalan-jalan tanpa mengeluarkan sebarang duit walau 10 sen pun. Kalau saya bercuti dengan keluarga, confirm semua ditanggung halal oleh bapaku. You're great lah abah.

Tapi hingga ke saat saya menulis entry ini, mak tak cakap apa-apa pun. Tak mengapa lah mak, kalau tak jadi pun tak apa. Aiman tak kisah...

I look at the clock, mengapa lambat rasanya untuk jam itu ke angka 5.30pm.? Saya berpuasa hari ini. Saya pun tak tahu kenapa hari ini saya baik hati nak puasa setelah lama niat suci murni itu ditangguhkan dek kerana rapuhnya iman di dada. Alhamdulillah...hari ini saya insaf dan berusaha untuk berpuasa sebaiknya. I bought a fresh salad at Fruit Story, take away as my menu for berbuka. Kata seorang kakak di ofis, "Berbuka makan salad je ke? nanti tak ada tenaga..."

Then I replied: "Salad tu 1st round....the 2nd round menu lain pulak". Then we laughed.

That's my story for today. I was headache because of so much questions from one lady at structure department.

"Kak Julie, kenapa weight untuk chemical injection system ni tak tally ngan kin buat?"
"Kak Julie, kenapa open drain pump ni takde tagging number dalam equipment layout?"
"Kak Julie...kenapa...bla..bla here..."
"Kak Julie...kenapa..bla..bla there.."

Oh..sungguh letih nak memikirkan jawapan kerana we have to think first before give the best answer. Full stop. Penat dah.


2 comments:

Reds said...

Hmmm klu sy x taulah klu buat benda yg sama jer setiap hr...mesti bosan bangat...

Stkt ni sy bersyukur sgt sbb tmpt keje skrg ni xkan buat keje dipejabat jer...mesti ada buat aktiviti2 yg pelik2...

Sy pulak suka berjalan2 mengambil gmbr...bersukan...dll...mmmg x boleh buat benda yg sama setiap hari...

J.U.L.I.E said...

bagus la mcm tu, at least x bosan hari2 rutin harian sama jer...
tension tau...tp nk buat mcm mana...dh keje mcm tu..
kdg2 rasa kepala nk meletup duk terperap kt opis dari pagi smpai ptg...