Wednesday, February 24, 2010

material selection

Chromium (Cr)
Adding chromium and nickel to form stainless steel, so the steel could be made highly resistant to corrosion and discoloration.



Material selection:
Used to short listing technically acceptable material and selecting the most cost effective one for the required operational life.

Major material used in piping:
- Carbon steel
- Stainless steel
- Duplex stainless steel
- CRA (Corrosion Resistance Alloy)
- GRE

Major Characteristics:
- Chemical propesties
- this is based on :
1. carbon
2. nickel
3. chromium
4. silicon
5. molybdenum
- Physical properties
- Mechanical properties

Sekian pelajaran kita untuk hari ini.

Bla...bla...bla....bla...there are many more things should be read. All about material selection. Thanks cik kimah for your help and notes. Appreciated.

Ehem..ehem..., saya dalam perjalanan untuk berubah jadi baik. Ptg semalam yg tak berapa sejuk dlm opis ini, saya seperti biasa membuka laman web terhebat abad ini, facebook. Secara tidak sedar sambil tersenyum sorang2 mengadap fb, tiba-tiba ada satu suara ajaib dtg dari belakang. Suara yg cukup saya kenali dan rindui. Suara encik bos. Dia bertanya soalan yg saya benci nak jawab. Soalannya berbunyi begini:

"So how's your hvac study? dah terer?".

Air liur saya bagaikan tersekat di celah kerongkong. Saya terkedu. Dgn penuh senyuman manis sambil mengunyah kerepek pisang yg dibeli dgn kak uda, saya tersimpul malu lalu menjawab dgn penuh santun...

"Sikit2 bleh la...". Merdu suaraku ketika itu kurasakan. Harap2 bos cair.

"Eh..mana bleh sket2...patut dah terer..", balas encik bos sambil ketawa. Nasib baik dia ketawa, kalau dia angkat spek dia letak kat dahi, mahu time tu jugak aku timbunkan segala buku hvac atas meja.

Seperti biasa, saya sedekahkan senyuman paling menawan kat encik bos, dgn harapan dia cair lagi.

"Er...tak pun I rasa you study material selection. You bukak project lama, study pasal H2S, cth project Iran haritu I rasa H2S dia tinggi..."

Sambil mengunyah kerepek pisang kak uda, saya senyum lagi.

"Ok...", tu jela jawapan yg mampu saya bagi. Tak lama lepas tu, encik bos pon beredar dari situ. Alhamdulillah...saya melepaskan nafas lega.

Jadi hari ini saya dgn wajah serius membuka nota, specs of previous project and all material book to study about it. Tak lupa, wikipedia, web kegemaran saya utk mencari info.

4 comments:

blurr33 said...

eleh julie.. baru tadi aku lalu aku nampak ko tgh memasak dlm cafe FB ko..
ngeh ngeh ngeh..

j.u.l.i.e said...

kam: yela...msak dulu, bru study...hehehe..baru hati tenang

joyahsport said...

kih..kih...lawok ah...kem slm kat En. bos ek...seb bek la tmpt org kt ujong dunie nun...

j.u.l.i.e said...

jun: orait...nti kita smpaikn slm ko yer jun...nk smpaikn senyum or kenyit mata pon bole...