Thursday, April 1, 2010

2 cerita

Ada dua cerita.

Cerita pertama, saya sedang menggilai shawl jenis cotton. Material jenis lain ya ampunnnn...tak reti nak pakai, kalau pakai pun muka confirm mcm kuali.


Ini bubur yg saya mkn sewaktu di Lumut

Cerita kedua, doktor pernah pesan pada saya (sewaktu saya dtg check demam dulu). Dia kata.."You have to eat something yang lembik, berkuah...supaya senang makanan tu nak hadam..".

Betul doktor. Thanks for your advice. Tak sia2 dia jadi doktor sebab nasihat itu sgt berkesan. Sistem penghadaman perutku sungguh slow mcm motor yg bergerak perlahan sebab tayarnya pancit.

Kepada sesiapa yg mempunyai masalah pada sistem penghadaman, makanlah makanan yg lembik dan berkuah. Contohnya bubur, nasi yg berkuah (mcm itik berenang) or something yg lembut lah. InsyaAllah akan senanglah usus tu nak proses makanan. Kiranya ini cara semulajadi selain dari mengambil pil or supplement lain utk menyenangkan 'pembuangan' itu. Ohh..tak lupa, makan makanan yg mengandungi fiber yg tinggi yer.


Sekian.


8 comments:

liza aziz said...

cantik la julie..
suke dgn kaler tue...
nak risik td beli kat mane..
tp lepas kna puji trus lupe. hik3..
cotton snang nak pakai kan...
xlicin... :)

j.u.l.i.e said...

beli kt http://radiusite.blogspot.com/

tp dh abes dh kt situ..pastu try carik kt ampg park, pon x byk..ada 1 jnis lg cotton juga,licin sket tp senang nk pkai & bentukkan dia.,ada dlm gmba kt wallphoto fb kita..

mrs.ecam said...

alaa ko pki pe pong nmpk lawo julie (kipas2) lg2 plak lps b2nang nie kn...berseri2 i tngk u tau...awwww

Ella said...

wah3..sejak bertunang ni makin lawa cikjulie kita.

bagus3... cantik julie pakai tudung tu.
sekali sekala kenalah tukar fashion tudung kan..

j.u.l.i.e said...

rozi: sejuk je tengkuk aku ni kena kipas ngn ko...wakakaka...maceh la..confident level aku dh naik sket,sbb tu aku berani pakai shawl tu, kalo x jgn harap..

k.ila:mmg dlm proses nk tukar imej ni k.ila...asik pkai tudung sama je mcm bosan lak tgk muka sndiri dlm cermin...hahaha..

joyahsport said...

ececeh...makin comey la demo...

blurr33 said...

kak.. akak ni yang nyanyi lagu 'bernafas dalam airr' kat Juara Lagu kan?? mintak otograp boley??

kuehteow kungfu satu!!

j.u.l.i.e said...

jun joyah: ala...puan joyah pon comey gak sjak2 berisi ni...

kam: tak la...aku nyanyi lagu 'bernafas di tepi perigi'...yg suara ala2 beyonce knowles tuuu..

kuey teow xde...sup tapak kasut ada, nak? aku leh masakkan...hari2