Wednesday, July 7, 2010

samseng jalanraya

Kadang-kadang saya terpikir, kemalangan jalanraya yang berlaku disebabkan oleh samseng jalanraya. Dulu penah keluar dlm Mastika, ada orang sengaja simbah minyak atas jalan. Then ada jugak orang sengaja tabur paku kat lorong motosikal di Federal Highway. Tu la cara diaorg nak carik duit, atas darah dan nyawa orang. Zalim.

Ok, ni berlaku pada mak bapak aku.

Bulan lepas, diaorang pegi vacation ke Pantai Timur, then pusing2 ke Perak. Dari Perak diaorang terus balik Johor lah. Di highway utara-selatan area Perak, bapak saya drive 120km/h di lane paling kanan. Had kelajuan di lebuhraya ialah 110km/h, so logik la kalau bapak saya drive di lane kanan.

Then ada satu kereta BMW pintas depan bapak saya tu. Entah datang dari mana tak pasti. Sebelum tu mak dah jeling2 kat belakang, confirm memang takde kenderaan lain. Sebab tu mak pelik dari mana datangnya BMW tu. Dia pintas depan kereta abah, terus brek mengejut seakan-akan nak berenti terus. Boleh bayangkan tak mcm mana gelabahnya bapak aku tu tekan brek takut tersondol kereta dia?

Mak saya jenguk2 ke depan, kot2 la ada kereta lain depan BMW tu, sah takde! Kosong je. Apasal dia brek macam tu? Bukan sekali dia buat, tapi 2 kali! Stupid and f*ck to the driver lah!

Lepas 2 kali dia buat dajal, terus dia pecut lari. Sayangnya parents saya tak sempat nak amek no plat BMW tuh. This is we call as a samseng jalanraya. Kalau kau nak mati kau pegi mati sorang lah, nape nak ajak orang lain mati sama? yes, ajal maut di tangan Allah, tapi kerana adanya manusia mcm tu, orang lain tak pasal2 dapat bala.

Tu nasib baik abah drive cuma 120km/h, kalau dia drive 140 ke...agak2 sempat tak dia brek? Wallahuallam...





10 comments:

blurr33 said...

orang mcm tu kadang2 jenis bawak keta ikut perasaan sangat tu..
agak nye dia ingat keta dia laju sangat, pantang ada keta lain kat lane kanan slow sikit,terus nak tunjuk terer..
at least bagilah hint dulu,bagi lampu ke,rapat sikit ke, tapi ini kalau dah terus pancung..
memang layak kalau nak kena terajang ko julie..

gismo82 said...

org mcm tu kita cabut spoket keta dia..biar dia menolak keta dia.. baru pakai BMW dah mcm tu perangai.. aku yg pakai ferari merah ni rileks je..he..he..he.

mrs.ecam said...

ye ye...kdng org yg bwk kete mewah ni hangin klu kete dpn die yg cap ayam bwk lg laju dr die...aku rs die nk tnjk die mrh lah tu abh ko bwk slow dpn die...eleh heran pe...klu laki aku kompom die bls blk pintas kete tu nk brek2 gak nk tngk menjajau ke x menjajau die nk brek....eheh...heeeeeee

j.u.l.i.e said...

kam: mcm dia sorg byr roadtax,mcm jln tu atok nenek dia pnya, nk laju pon laju le...den x kesah...asal jgn nk dengki2 org udahh..

khairul: ye tak ye...lupa plak ko pkai ferrari...tabik spring la kt ko sbb very low profile.. :)

rozie: ada aku kesah dia nk bwk laju...tp jgn dengki2 dah le...kang dia eksiden org lain pon terlibat...

Kehelan said...

baru2 nih jiran aku kat kuantan eksiden kat bentong... org curah minyak atas jalan...

diorg nih takde akai ka?

j.u.l.i.e said...

kay: diaorg yg buat keje tu mmg zalim,mgkin x kena kat ahli keluarga diaorg, kalo kena kt adik beradik dia ke,mak bpk dia ke baru diaorg sedar, nk carik duit atas kesengsaraan org lain, mmg patut pon x kaya2...ingtkn buat keje camtu bleh kaya raya...rezeki x berkat..

cinta said...

ni salah satu contoh org yg ego tinggi melangit tapi maruah dalam lubang jamban. Takabbur betul (nota kuliah: takabbur berlaku bila seseorg merasa dirinya lebih baik dari org lain. boleh dinilai dari segi percakapan dan perbuatan. kalau dh terlintas dalam ati pn dh kira takabbur)
den yg pakai keto mini buatan perodua ni pon tak kecoh.
elok je drive lane kiri sambil nyanyi lagu pusara di lebuh raya. lalala..

j.u.l.i.e said...

siti: betul2...sokong 200%..biar lah Allah yg balas. Tak kisah kalo ada kete yg nak laju, cuma x suka kalo dia start dengki2..nak laju,laju la..

boboi said...

Aku pernah kena macam tu. Kat highway kesas. Memula dia bawak slow.so aku potong la, sekali hangin lak dia. dia potong balik and bawak slow semula.pastu bila aku nak potong dia tak kasi.Aku ke kanan dia ke kanan. Pastu brek2. Last-last aku slow amik lane kiri. Malas nak layan orang bodoh macam tu. Naik Myvi je pun. :P

Nak laju-laju je la. Tak yah la nak dengki khianat busuk hati.

j.u.l.i.e said...

boboi: dh pnah gak kena gitu, aku rasa diaorg tu mereng,akal letak kat lutut,kalo letak monyet sebelah dia, monyet tu lagi cerdik...