Monday, October 25, 2010

ulik mayang

from google

Teringat pulak masa sekolah dulu, saya pernah involve menari tarian ni. Masa tu saya tak ambil tahu sangat sejarah tarian ini. Ulik mayang adalah tarian berasal dari negeri Terengganu. Tarian ini macam ada ala-ala 'memuja' sikit. Dengar lagu dia pun bulu roma dah meremang. Tapi anehnya saya akan dengar lagunya banyak kali, macam asyik nak dengar je. Aishh..betul kot lagu ni berhantu.

Tapi masa sekolah dulu persembahan tarian ini hanya sekadar suka-suka saja, tiada unsur khurafat. Mayang yang digunakan adalah mayang kelapa, sepatutnya guna mayang pinang. Ia hanya persembahan hiburan akhir tahun sewaktu sekolah. Penat tau datang sekolah petang-petang buat latihan.

Malu lah nak tunjuk gambar waktu menari dulu, muka aku kelakar yang amat.

Ada slot drama terbaru kat TV3 bertajuk Ulek Mayang, Elly Mazlin jadi heroin, dan Fezrul Khan heronya.



5 comments:

mrs.ecam said...

aku pnah tngk jek kwn aku blakon....aku tukang nyanyi...wakakkakaka...kt 1 skolah ke ek...kui3

cinta said...

lagu ni puja semangat pantai.

klau x silap masa jambori pengakap asia pasifik 1997 masa buat kat pantai bukit keluang kat besut dulu ada 1 group buat persembahan ni tepi pantai. sudahnya sume pengsan.

joyahsport said...

ala...nk tengok gambo tuan tanah...nk gambo..nk gambo..

Reds said...

kenangan persembahan ulik mayang masa sek ren dan men tu mmg satu memori yg indah sbb ada unsur team work kat situ (ramai2 buat 1 prsembahan)

j.u.l.i.e said...

rozi: ko nyanyi???ko nyanyi rozi???aku x pecaya..aku x pecaya..

siti: x pyh la buat tarian ni kt tepi pantai,mmg slalu jadik gitu,kalo stakat buat atas stage suka2 je xpe la,lgpun tarian ni kan mmg tarian memuja, cuma skg ni org menari just utk suka2 je,jgn pasang niat lain sudah ler...

joyah: tuan tanah malu la nk tunjuk gmbo,tuan tanah rasa mcm klako sgt tgk muka tuan tanah masa skolah2 dlu, tembam!

haris: yes!!!! kenangan best sgt2,best sbb masing2 beri kerjasama,dtg skolah waktu ptg utk buat latihan,sgt seronok.Pastu pikir kostum mcm mana nk pkai, mekap la bagai..hahaha..sweetnya.