Wednesday, November 3, 2010

peristiwa

Ada 2 peristiwa.

1) Gaduh dengan orang DBKL
Semalam aku jadi singa semula. Ntah la apasal aku macam meluat dengan orang-orang Majlis Bandaraya ni. Aku berhentikan kereta sekejap dekat Briekfield nak pick up adik, tak sampai 10 minit pun, ada la dalam 5 minit lebih sket je. Datang orang majlis dengan muka jamban warning aku. Aku rasa kalau dia datang dengan muka biasa aku tak hot sangat kot, tapi oleh kerana dia buat muka jamban, aku benci. Lepas tu kejap lagi dia datang semula dengan buku saman konon-konon nak ugut aku, nak saman aku. Then aku sound la. Dia pun marah-marah aku balik. Janji aku puas dapat sound dia. Aku kan singa.

2) Appraisal
Akhir tahun dah rupanya. Hari ni kena appraisal dengan bos. Aku selawat, baca 3 Qul, baca ayat Kursi la bagai, menggigil satu badan. Aku rasa aku gaduh dengan orang Majlis semalam pun tak takut macam ni. Depan bos aku terus jadi siput sedut. Aku banyak diam, bos yang banyak cakap. Alhamdulillah, dia tak tanya aku satu apa pun. Apa guna dia tanya, aku keje bawah dia. Dia dah puas bambu aku, so dia dah tahu aku ni macam mana. Dia banyak bagi nasihat dan pandangan untuk masa depan. Aku sengih-sengih je la, angguk-angguk, geleng-geleng. Kan aku kata, depan bos aku jadi siput sedut.



P/S : Oh..ya, bos ada cakap, ada orang Piping komplen engineer suka borak-borak, gelak kuat-kuat. Then, aku cakap, bos...diaorang pun sama jugak. Pastu bos balas balik...bos bagi jawapan yang aku rasa...ermm...ok...betul jugak yer bos. Tak payah la aku bagitau apa jawapan bos, tapi aku setuju je la. Takde gunanya nak melayan atau nak emosi dengan komplen orang. Bagi aku sama je, orang-orang piping pun selalu datang kat cubic aku dan memekak, cakap kuat-kuat macam orang pekak, gelak-gelak, cerita pasal iPhone, cerita pasal bola, pasal itu pasal ini. Ada aku kesahhhhh? ada ke? takde kan. Ohh.. ya ada juga yang cakap, engineer kat sini suka buat discussion group, yang diaorang tu kena keje teruk-teruk, kena OT.

Sebelum kau komplen, kau pikir tak yang scope keje kita berbeza? kau tak tahu yang aku selalu bawak balik keje kat rumah sebab aku tak nak OT. Kau tak tahu ada masanya kami disini macam nak pecah kepala sebab pikir pasal keje. Tapi kebetulan time kau datang, mungkin kitaorang tengah gelak-gelak atau kebetulan aku tgh bukak fb..hahaha.

Ada orang marah tak aku tulis benda ni dalam blog? suka hati aku la, ini blog aku.

8 comments:

irfanvsirhas said...

hehehehee....sape nak marah ko..cite cket...?..suka la ni kan blog ko...
ntah dorang nih,...satu department pon sibuk nak ngadu2 ngn bos..klu dorang tu bagus ok jugaks....x per la julie....kite layans....

june said...

LIKE! hehe saya pon mcm nak meroyan hr ni sbb kene sound kat carpark. tp xde mood. kire ok jugak la bila bace ur story. hehe

cinta said...

cool sis. cool.. nk halls? hee..

j.u.l.i.e said...

kak su: tgh layan la ni,agaknya org yg mengadu kt bos tu gaji dia naik byk kot tahun ni...

june:semlm meroyan kejap la kt briekfield,bertikam lidah dgn si muka jamban tu,ntah apa lg dia bebel, malas nk dgr terus tekan minyak, blahh...

siti: cool dah ni,sapa la yg tukang mengadu tu, tapi bukan hyder kan...hehehehe... :) jgn marah...

Fiza said...

Relax lah Cik Julie...jgn marah2 yea. Biase lah tu keje kt mana2 pun ade je org x puas hati walau kita buat keje bagus mana pun...contoh terdekat nyer mcm aku lah...hihihi...yeke

Wei...aku x buat appraisal lagi...susah juga Mr K dah xde kalu tak senang skit nk buat appraisal aku...sekrg nie Bos baru...tak tahu lah mcm mana

j.u.l.i.e said...

fiza: x marah, bengang je.aku bkn mntk dipuji sbb aku pun bkn bgus mana pun,cuma jgn la benda kecik psl gelak kuat,borak2 pun nak mengadu,mcm budak tadika la.dan bkn hari2 nak gelak kuat,sesekali je lepaskn tension. bos baru? hehe..pndai2 la ko amek hati dia kalo nak point bgus...huhu,amek hati yea..bkn bodek..haha

bain said...

Teman nengok xkira Piping ker Mechanical ker, smua nyer 2x5 aje.. kalo xgelak, camner nak release tension keja?? si pengadu tu mesti xpnh gelak dlm hidup deme tue.. mmg bosan ler kalo ada cipan mcm tue dlm group..
patut ker disumbatkan coklat cadbury dlm mulut cipan tue??

j.u.l.i.e said...

bain: tu la psl,lain la kalo hari2 kita duk gelak,sembang x buat keje,cara apa lg nk release tension kalo bkn ketawa,janji keje siap.aku x phm la dan jadi mcm menyampah+tak selesa sbb ada org mcm ni,mcm bdk2.aku x pnah amek tau hal org or komplen org,sbb kita ni semua sama je...bak kata ko 2x5...bos pon kdg2 duk borak...hahaha..sbb dia pun tension...