Thursday, August 11, 2011

mount fuji

Kawan saya cakap, kalau nak sangat pegi Jepun, ini lah masanya. Selepas kejadian gempa bumi yang teruk, Jepun mengalami banyak kerugian, pelancong pun takut nak datang. Ekonomi Jepun agak goyah, jadi untuk menaikkan semula ekonomi mereka, Jepun mengalu-alukan kedatangan pelancong luar.

Kawan saya yg bekerja di Kedutaan Jepun ni berkata, sekarang siapa-siapa yang nak apply visa ke Jepun senang je nak approve. Tiket ke Jepun pun murah gila. Tak caya check airasia.

Dia ada mempelawa saya untuk ke Jepun, hahaha...nice offer. Kalau ikutkan nafsu memang saya book terus tiket ke sana. Tapi bila fikir balik ikut akal, takpe, tak payah lah. Banyak benda lain yang saya nak buat, banyak duit saya nak guna untuk perkara lain yang lebih penting.

Yang lebih menyirap darah dengar cerita dia, kawan-kawan dia yang dah kesana, siap hiking di Mount Fuji..!!!!

Untuk lebih menyirap lagi, saya pun google lah pasal Mount Fuji. It's really really beautiful mount in Japan.

Ini lah hasil dari google:

Mount Fuji

When to climb?

Official Climbing Season

July and August are the official climbing season. During these two months the mountain is usually free of snow, the weather is relatively mild, access by public transportation is easy and the mountain huts are open. Everybody without much hiking experience is strongly advised to tackle the mountain during the official climbing season.

The Crowds

Climbing Mount Fuji is very popular not only among Japanese but also foreign tourists, who seem to make up more than a third of all hikers. The peak season for climbing Mount Fuji is during the school vacations which last from around July 20 to the end of August. The peak of the peak is reached during the Obon Week in mid August, when climbers literally have to stand in queues at some passages.

While you may want to avoid the Obon Week, we believe that by avoiding the crowds in general, you would miss out one of the most interesting aspects of climbing Mount Fuji, which is the camaraderie and unique experience of ascending the mountain among hundreds of equally minded people from across the world.

In order to encounter neither too large nor too small crowds, we recommend to climb Mount Fuji on a weekday in the first half of July before the start of the school vacations. The downside of a climb in early July is the weather, which tends to be somewhat more unstable than later in the season.

Off Season

Some mountain huts open a few days before the start of the official climbing season and/or remain opened until around mid September. Public transportation, however, is considerably less frequent or non-existent outside of the official climbing season.

While there is usually no snow on Mount Fuji from late June until October, temperatures at the summit can drop to far below zero in the shoulder seasons. Only experienced hikers should consider the ascent in late June or September. If there is snow on the mountain, appropriate mountaineering equipment and experience is required.

From October to around mid June, climbing to the summit is highly perilous due to extreme wind and weather conditions, snow, ice and a risk of avalanches.


near the summit

The Trails

Mount Fuji is divided into ten stations with the first station at the foot of the mountain and the tenth station being the summit. Paved roads go as far as the fifth station halfway up the mountain. There are four 5th stations on different sides of the mountain, from where most people start their ascent:


the trail

sunrise from the summit

mountain huts


Tak larat lah nak copy paste. Panjang sangat ceritanya. Tapi ianya sangat menerujakan saya.

Hiking tetap menjadi salah satu aktiviti kegemaran saya walaupun sejak kebelakangan ini saya dah tak involve lagi. Actually bukan tak involve, tapi macam nak rehat dan kumpul duit untuk perkara lain pulak. Sebab itu saya tidak join apa-apa aktiviti bersama GGK termasuk lah trip ke Medan dan Krabi. Sesungguhnya dalam hati ini sangat lah sedih sebab tak dapat bersama-sama mereka. Takpe lah, bukan rezeki saya kali ini. Pintu rezeki itu luas, mungkin suatu hari nanti saya pasti akan berada di sana walaupun bukan bersama GGK. InsyaAllah.

But, hiking in Mount Fuji is one of my dream!!!!!!

For more info, you can read HERE and HERE.



7 comments:

irfanvsirhas said...

jom la pegi..
lalalaaa

en_me said...

betul betul nak kawen banyak duit nak guna kanns.. ehehe

Fiza said...

kumpul duit nk kahwin yea :-)

j.u.l.i.e said...

kaksu: u blanjer i ler...

en me: eh bila masa sy kata nk kawen?

fiza: memandai je ko

whooz said...

ok, PA GGK boleh masukkan gunung fuji dlm list :)

j.u.l.i.e said...

huz: byk btol list gunung yg nk ditawan kan.. :)

whooz said...

tu la pasal..letih poket mengikut nafsu :D