Wednesday, October 26, 2011

kereta: tukar tayar & rim

tayar dan rim lama sebelum tukar yg baru

Saya sangat bersimpati pada kereta saya. Nasibnya kurang baik tahun 2011 ni kerana saya jarang-jarang ambil tahu pada tahap 'kesihatan'nya. Saya telah mengabaikannya. Kesian kau kereta. Selepas kejadian aneh di highway LEKAS, diulangi...LEKAS bukan KESAS..hikhik., saya menerima banyak nasihat dan pendapat dari kawan-kawan bahawa tahap performance tayar kereta mungkin menjadi salah satu faktor hampir-hampir berlakunya kemalangan. Saya menerima pendapat itu secara terbuka walaupun saya langsung tak boleh terima kes telefon saya yg tgh off tu berbunyi. Arghh..masih misteri.

Maka last week saya nekad hati untuk mengeluarkan sejumlah duit untuk ganti tayar baru. Mula-mula hajat dihati hanya nak tukar tayar, tapi Shahril suggestkan tukar rim sekali. Dah alang-alang tukar tayar, baik tukar rim sekaligus, katanya. Saya pun pikir punya pikir, ok lah, demi kesihatan kereta dan keselamatan orang yg menaikinya, saya pun setuju untuk tukar kedua-duanya.

Kami pergi ke kedai tayar kat area Sungai Besi. Kedai kat situ lebih murah berbanding kedai lain.

kereta tengah mandi

Saya guna rim 15" secondhand, tapi nampak macam baru. Kalau nak beli rim baru, rabak lah poket saya kan. Tokei kedai tu tunjuk rim 2nd hand yg masih cantik, siap bersampul dalam plastik lagi. Mula-mula saya berkenan rim color hitam, tapi bila nak matchkan dengan kereta saya yg color silver tu mcm tak sesuai, so saya pilih rim color silver jugak.

Lepas dah siap tukar segala bagai semua, bayar duit, kereta pun dah nampak berbeza, kami pergi cuci kereta pulak. Kesian benor la kat kereta ni, last cuci kereta awal tahun haritu..hikhik. Korang bayangkan lah dah berapa lama kereta ni tak dicuci.

Tadaaa....tayar dan rim baru. Rim tu memang nampak baru, agaknya org yg guna rim ni dulu dia pakai tak lama, terus trade in. Sangat happy tengok kereta, rasa nak tenung je lama-lama.

my car new look

Lepas siap cuci segala bagai, saya ke workshop pulak, konon-konon nak mintak orang workshop check kan timing belt. Abah pesan masa kat kampung haritu jangan lupa check timing belt. Orang workshop kata....Myvi 1.3 auto tak pakai timing belt la cik...dia pakai timing chain. Timing chain ni kalau pakai 10-20 tahun pun tak ada apa, tak payah ganti. Kalau Myvi 1.0 baru guna timing belt.

Oh yeke...hikhik...(muka dah blushing malu,senyum kambing sebab tak tau)..hahaha...ok la, lega sikit kalau tak payah tukar apa-apa. Haritu sebelum raya dah servis kereta, so tunggu bulan depan pulak kalau nak servis.

Kereta...harap-harap kau sihat dan tak buat hal. Aku sayang kau tau.

8 comments:

Kehelan said...

a ah myvi pakai timing chain... aku pun baru tanya masa pi servis kat perodua sebelum raya arituh... setakat nih perodua ckp kereta cik masih dlm keadaan baik... takde apa2 yg perlu dirisaukan...

cuma yg aku heran, bila pasang aircond je dia memeluh, keluar bintil-bintil air... bila aku tny, dia ckp itu biasa, tp tak nmpk plak kalu kat kete Husna ke, kete org lain ke...

bain said...

Teman xsalahkan deme kalo mungkin deme bukan engineer.. mahupun yg slalu hantar keta gi servis.. ataupun mereka yg xtau apa teknologi dlm keta yg dibeli..
Mungkin keta deme tak guna aircond, mungkin guna freezer sistem..
Mungkin xsalah kalo kita xtau apa2..
Mungkin.. sgalanya mungkin...
:)

gerbera said...

Ranggi..

j.u.l.i.e said...

kay: mgkin ada habuk kot,tu yg kuar air,aku google dlm forum ckp mcm tu..ada habuk or batu2 kecik yg mnyebabkn aircond tu tersumbat. Kete aku pnh jugak kena mcm tu,tp ni dh ok..

bain:bahasa ko sgt mnyayat hati la, ko tu tau semua ke pasal kete?ko tau semua ke psl teknologi kete ko tu? aku ngaku la mmg x pnh bertanya psl timing chain ke timing belt ke or watever..maklum la org pompuan ni sedia maklum hnya tau bwk kete je...x mcm lelaki tau serba serbi...trmasuk la ko kan..
oh kete aku mmg x pakai aircond, aku letak kipas angin je...hahaha..

miza: hehe..tq

Fiza said...

aku dh pasan gambo ni kt FB... so btul lah keter ko

Kehelan said...

Julie... dari hari pertama aku dapat kereta 5 tahun dulu, sampai la warranty dh expired, mmg cam tu... aku pun dh servis aircond, pun tetap cam tu gak

j.u.l.i.e said...

fiza: a'ah kete aku la tu..

kay: ko dh tnya perodua? ke aircond kete ko trlampau sejuk? aku pon x bleh nk jwb mslh aircond kete ko ni....nti aku try tnya sesapa yg tau ok..

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...