Sunday, November 27, 2011

Wedding Preparation #7: Jumlah belanjawan perkahwinan

Saya short list bajet mengikut bab-bab yg dah saya cerita sebelum ni...sila la tengok..
  • Kad jemputan Perkahwinan = RM525
  • Pelamin, andam & photographer = RM3100
  • Hantaran & goodiebag = RM3215
  • Guestbook, table decoration & hand bouquet = RM700
  • Persiapan terakhir (makan damai, bunga dll) = RM480
  • Duit hangus (minyak, tol, makan, beli itu, beli ini yg tak cukup tanpa sedar, repair kereta, tukar tayar, apa-apa aje lah belanja yg tak nampak = (+-)RM3000
GRAND TOTAL MY WEDDING BUDGETARY = RM11,020

Besar tak belanjawan saya untuk kawen? ke biasa-biasa je? Pada saya...besar sebab saya tak ada sponsor. Dulu saya ingatkan kalau spend RM10K dah cukup untuk kawen, rupanya tak. Ada sorang hamba Allah pernah berkata, kalau nak kawen at least kena ada duit RM20K...baru boleh kawen.

Yg saya kira grand total ni adalah perbelanjaan saya sendiri, kalau nak campur dengan perbelanjaan mak dan abah yg menambah duit diaorang sendiri..lagi banyakkkk.

Dalam list preparation saya tu tak ada pun tertulis perkataan 'honeymoon'...hehehe...memang tak masuk dalam list pun. Orang semua duk tanya honeymoon kat mana? aku sengih je lah. Hikhikhik...insyaAllah, kalau ada rezeki terlebih dan ruang waktu yg cukup, akan berhoneymoon lah saya...huhu.

Ok, habis dah bab preperation dan bajet. Nanti masuk bab majlis di hari kejadian pulak.



3 comments:

Kehelan said...

Tukar tayar keter pn masuk dlm budget?

Kalu masuk utk jamuan makan, sakit jgk tu

Baru nak menabung ni...

j.u.l.i.e said...

kay: aku masukkn aje tukar tayar tu sbb benda tu aku buat masa tgh prepare nk kawen, kan aku hampir2 eksiden hari tu...hihi...kira duit aku lebur kt situ dlm masa nk kawen..ko x pyh la msuk dlm bajet ko...hehehehe...aku mmg msukkan...sng nk kira bape ribu yg abes...

menabung...jgn x menabung...

HanNis SaNia said...

hye hehehe bestnye prepare nk kawin da. hehehe hye follow me. done follow u