Tuesday, May 29, 2012

6.20 pagi

Semalam aku cuti sebab bapak mertua datang rumah. Sebenarnya aku memang malas pun datang kerja sebab aku tengah tak ada kerja, duk goyang kaki je kat ofis lepas St.Joseph kena hold. Semua teamwork bersorak gumbira projek ni hold, semua tarik nafas lega. Projek ni kecik tapi agak gila.

Ok, berbalik pada cerita aku tadi. Lepas setel semua perkara, hantar bapak mertua pergi KDN, hantar kawan dia pergi klinik pakar, aku dan husband pergi Kajang, hantar tablet aku yang tak kurang gila tu. Balik rumah dah maghrib. Malam, aku duk ngadap tablet tu. Keluar masuk simcard, keluar masuk broadband, hampeh. Bongok betul benda ni. Ke aku yg bongok?

Sudahnya handpon aku pun gila sebab dah banyak kali keluar masuk simcard, time setting dah lari. Cepat 1 jam. Pagi tadi aku bangun tidur macam biasa, normally aku kunci jam pukul 6 pagi. Alarm berbunyi, aku konfiden bangun, mandi...siap-siap apa yang patut lah. Dengan bangga aku keluar rumah macam biasa, pergi ke kereta. 

Masa drive aku tengok keadaan jalan lengang gila. Aku keliru. Kenapa lengang sangat? Pikir punya pikir....oh agaknya sekarang tengah cuti sekolah, sebab tu jalanraya lengang. Aku pun drive la dengan riang ria sambil dengar lagu kat handpon. Lagu Aerosmith okey, pastu layan pulak lagu Bruno Mars. Masuk highway MEX, aku rasa ada la 2-3 bijik kereta. 

Aku duk pikir....aik, kenapa tak banyak kereta? kalau ye pon cuti sekolah takkan lengang semacam je? Langit pun gelap gulita, seolah-olah hari ni public holiday pulak. Aku tengok jam kereta, pukul 5.55 pagi kalau tak silap. Eh jam kereta ni rosak ke? aku konfiden lagi masa tu. 

Drive punya drive, akhirnya sampai la jalan tun razak. Langit masih gelap. Aku pelik kenapa langit ni gelap sangat? Selalunya dah nak masuk pukul 7 mesti dah terang benderang. Hati aku terdetik nak tengok jam ditangan....ohhh..mak kauuuuu...baru pukul 6.10 pagi okey. Uwarggghhh...alarm aku cepat 1 jam.....bengong..bengong....

Apa aku nak buat kat KL pukul 6.10 pagi?

Sudahnya aku sampai opis pukul 6.20 pagi. Tak ada sebijik kereta pun lagi, aku sorang je. Dah parking, aku duk lepak dalam kereta main angry bird. Kesejukan dalam kereta semata-mata nak tunggu pukul 7. Tak kuasa aku nak naik opis pukul 6.20 pagi...ieee...nanti ada 'orang lain' tegur demam seminggu pulaks.

Puas aku ketawa sorang-sorang sebenarnya. Tak penah dibuat orang datang opis pukul 6.20 pagi. Pukul 7 aku nampak jijoe sampai....arhh...selamat. Aku pun naik opis. Hehehehe...

Aku semakin sengal sekarang.

Aku dah betul time setting kat handpon. Esok jangan aku datang pukul 4 pagi pulak.


 



4 comments:

CiKPuaNLawA said...

nak suh i tolng kejut kan pon boleh yee...
hehhee..... x pe pembawak budak.....

j.u.l.i.e said...

puanlawa: hahaha...maknya yg mengong...budak tu x salah pon....hahaha

gerbera said...

Hehe..boleh tahan lawak jugak la. Nasib baik mmg hari bekerja. Kalau hari cuti mmg haruuu.

j.u.l.i.e said...

boboi: sbnrnya ada jugak aku trpkir...eh hri ni public holiday ke? sbb lengang semcm je..