Monday, July 30, 2012

epal bersalut lilin


Aku pernah terbaca dalam fb pasal epal yang disalut dengan lilin, tapi masa tu macam tak amek kisah sangat. 

Sehingga lah minggu lepas, husband ada beli epal, dan epal tu rangup serta manis. Sebenarnya aku tak suka sangat epal, tapi oleh kerana epal tu rangup dan manis, aku jadi suka.

Bila dah seminggu kat rumah dan epal tu still elok takde buruk or busuk pun, husband aku jadi musykil. Dia suruh aku check epal tu, kot-kot kulitnya tersalut dengan lilin. Sebab katanya kulit epal tu berkilat semacam je.

Aku tak buat lagi apa yang dia suruh, apasal ntah. Sehari dua gitu, masa nak potong epal tu baru aku terfikir nak try kikis kulit epal tu dengan pisau. Haa...sekali, amek kau...berdebu keluar serbuk lilin macam dalam gambar yang aku snap tu okey. Dan aku sangat-sangat terkejut.

Maka betul lah, epal yang dijual kebanyakannya disalut dengan lilin untuk menampakkan kulitnya yang berkilat serta nak bagi epal tu tahan lama. 

Yang aku kesalkan, jenuh dah aku makan epal tu tanpa membuang kulit!

Maka lepas tu, aku terus buang kulit epal tu sebelum makan.

Sangat menjelekkan!

Berhati-hati kalau beli epal okey.




3 comments:

mrs.ecam said...

ehhhhhhhh yeke....huhuhuh
dh lme x mkn epal...aku ske epal fuji jek...klu kaler merah2 sngt aku x ske...uhuhuh memilih...tp papepong thanks ek...pasni nk mkn epal aku mmg buang dl la kulitnyer...sblm ni men ngap3 jek....huuuuu

Syaz Blackrose said...

Assalamualaikum,
jejalan blog org cr resepi jus alpukat. baru tau psl nih, husband suka sgt mkn epal n mkn tanpa buang kulit. thanks for the info.

i'm following u dear

j.u.l.i.e said...

rozi: sila check dlu epal tu sblm ko ngappp ye...

syazBlackrose: tq dear... :)