Tuesday, September 11, 2012

teman pengganti

Aku masuk Youtube, tengok video lagu Teman Pengganti (Malique Too Phat ft Black), dan pertama kali aku baca komen-komen orang dalam tu tentang lirik lagu ini. Aku rasa ni pertama kali aku baca komen-komen orang yang memang sangat-sangat nak tau apa sebenarnya maksud lagu ini. 

Aku pun terfikir, lagu-lagu Malique bermula dari lagu Senyum (Malique ft Najwa), kemudian lagu Aku Maafkan Kamu (Malique ft Jamal Abdillah) dan terkini lagu Teman Pengganti, liriknya macam ada something. Something yang tak kena. Dalam youtube kata, lirik tentang masalah rumahtangga. Ohhh...hohoho...sejak bila aku jadi minah propa ni....

Tapi lagu Teman Pengganti ni memang lain sesangat. Malique macam sedang bercerita tentang masalahnya melalui lagu. Setiap orang ada masalah kan, salah satu cara nak meluahkan masalah adalah melalui bait-bait lirik lagu.

Honestly aku suka lagu ni sebab melodinya. Kebetulan bila dengar lirik tu aku rasa macam nak tau apa maksud si penulis lirik ni. Penulis liriknya tak lain tak bukan penciptanya juga, Malique.

Lagu 'Senyum' memang terang-terang dia cerita pasal isteri dan anaknya. Lagu 'Aku Maafkan Kamu' aku tak pasti lah dia cerita pasal siapa, dan lagu 'Teman Pengganti' ni aku rasa macam dia cerita tentang masalah rumahtangga. Uihhh...tak baik buat propaganda sendiri, tapi itu yang aku faham.

Hehehe....boleh pulak aku kaji lirik lagu ni details eh....

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru

Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti



Kalau aku salah tafsir, so sorry. Btw, lagu ini seolah-olah menceritakan tentang seorang suami yang dalam terang mengetahui kecurangan isterinya, dalam masa yg sama suami ini ada sakit yang dia sendiri tahu dia akan menemui PenciptaNya, dengan itu dia redha dengan apa yg berlaku dan berharap isterinya dapat mencari teman pengganti dirinya apabila dia sudah tiada kelak.

Wahhh...hebat tak aku mentafsir lirik.....kihkihkih..

Lagu ni sedih sebenarnya :(


6 comments:

CiKPuaNLawA said...

weihh..cek up camne.. ade berat naek juga kah.. hehhe...

tetiba caman nak cari lagu ni...
mcam pernah dengar tapi endah tak endah.. gitu lah..

whooz said...

ko ni macam pernah masuk kelas AF la. nak nyanyi kena faham maksud lagu dulu :D

j.u.l.i.e said...

puanlawa: berat jugak naik suda...wajib naik itu berat...

huz: lagu2 trtentu je huz, x smua...hehe

en_me said...

jangan sodey2 uoolss.. ehhhee

j.u.l.i.e said...

en.me: x sodey la....feeling2 sket jek

Ajamahiyaa said...

sejak baca entry kak yie ni dulu...bile dgr lagu ni jek mesti feeling abes....hahahahaa;)