Thursday, November 1, 2012

kuatkan lah semangat aku


Zhareef,

At this moment, you still inside my tummy. Terasa rindu pulak saat-saat ni. Apa taknya, 9 bulan ke hulu ke hilir bersama, dan sekarang...Zhareef dah pun selamat keluar melihat dunia. Dunia ini penuh pancaroba tau, ada 1001 dugaan yang perlu ditempuhi. Pada waktu ini, mama sangat struggle untuk belajar menerima tekanan kehidupan baru, terutamanya waktu malam...dan mama sangat frust kerana tak dapat memberi Zhareef suatu benda yg penting...tapi mama akan cuba juga. Di kala ini, mama agak serabut, macam-macam perkara yg mama fikirkan, fikiran kadang-kadang kusut juga.

Baru mama tau....macam mana rasanya ada anak. Kena kuat semangat.





9 comments:

tasekM said...

utk beberapa bulan je yang...
lepas tu dah ok.

budak MC dulu.
10 bulan dah tak bangun tgh mlm dah.
tidur lena sampai pagi.

ye.
jd mak mmg penat, kan...?


.

june said...

anak pertama mmg mcm tu kot kak julie. byk2 sabar. saya pon penah merajuk ngan baby sy, dia lapar tp xnak menyusu (sebenarnya kita yg xpandai handle/pegang n pujuk dia) sampai sy biar je dia nangis.. bila igt balik kesian sgt. tp bila dah no. 2 rasa sgt expert..

liza aziz said...

julie,jgn tension2 k,,kalau tension,luahkan..jgn simpan, stress salah satu sbb production susu jd kurang.kita alami jugak. yg penting kena yakin n usaha..sbb smua org boleh menyusu.xde yg xboleh.julie gi group yg kita bg tu...insyaallah akan ada semngatnye nt sbb ada org lain lgi berat dugaannya dlm menyusukan anak....

mrs.ecam said...

julie buleh...yeahhh

j.u.l.i.e said...

tasek: yup, penat. rasa mcm nk benti keje, duk rumah jaga anak je...

june: bila mlm je fobia, sbb tau dia akan mengaruk waktu mlm, bila kaji2 perangai dia, dia x bole lambat bg susu, kalo lambat dia mengamuk...sgt stress. Tp nk wat mcm mne, dh tu perangai dia...haha,mmg sabar sgt2...dan pujuk hati sndiri..lama2 ok sket. Skg kalo dia nanges just rileks kan diri, kdg2 gelak sbb cara dia nanges tu mcm2 memek muka yg dia buat...jdi kelakar plk.

liza: kita cari group tu, xde pun..apa namanya eh? kita ada susu, tp kuantiti yg sgt sikit,pastu plk baby dh xnk isap direct sbb dia dh tersedap isap botol...kena pump n bg dia dlm botol, bru dia mnum...tp mslhnya..pump pun dpt sikit :(

sedey..

rozi: insyaAllah...doakan aku yer..

liza aziz said...

kita dh add julie dah ritu,,xpe kita addkan lagi skali. julie, masih boleh lagi bagi baby menyusu direct ngan julie,,sbb dia baby lagi. julie wat touch skin to skin sekerap yg mungkin..sua2kan nenen kat dia..pujuk2 sket..insyaallah boleh. julie borak2 la dgn dia..pasal susu tu, julie kena pump selalu. minum air byk2 n makan jgn skip. paling penting jgn stress k n berdoa byk2.. :-) kita masa kat hospital 4 hari pun baby dah di bagi botol..tapi masa hari kedua kita cuba bagi dia hisap walaupun masa tu susu keluar skit sebab xde mata lagi kan..tp bila dia kena kuning masa hari ke3,malamnya tu kita cuba jugak perah.pukul 3 pagi pun kita perah sbb xboleh tido kenangkan baby kena kuning,,kita perah susu nak dapatkan kolustrum tu sbb nak bg baby cepat baik dari kuning n dapat keluar sesama dr hospital. masa perah pun dapat pun 1oz masa memula lepas tu dapat 2oz plak..sedih jgn ckp la julie, susu dpt skit tp berdoa dlm hati moga smua dipermudahkan..lepas je kluar hospital, alhamdulillah susu ada sampi bengkak2..kita yakin julie mesti boleh. :-)

CiKPuaNLawA said...

kak kiahhh...

i dulu pon susu sikit...
ape i ckp ..
jg stress...
klu x boleh pump... perah my dear..
sedikit sakit tapi boleh la ...

jgn fikir nak kurus time2 macam ni..
makan je..benda berkhasiat lagi bagus..
boleh buat tambah susu...

x pe kuantiti sikit asalkan susu tu pekat sedap lemak manis...

hebat masakan chef maikel... kukus grill panggang.. kukus grill panggang... kukusss....

okehhhh.... jgn seday2...

klu x boleh gak perah... bak mai i perah kan... hehehe..

kfaisal said...

aku nak menyampuk tapi aku segan n takdak pengalaman.. tapi aku tak kira, aku nak menyampuk jugak.. ;p
aku doakan ko kuat semangat dlm menempuh fasa baru dalam hidup..
InsyaAllah dipermudahkan olehNya..

j.u.l.i.e said...

liza: tq liza...insyaAllah,kdg2 mmg frust n malas nk pikir dh...bole gitu..huhu, smangat tu ada tp fizikal agk penat.

puanlawa: meh la tlg perah...kihkih...bosan cik jah...lama x jln2 n mkn2 with u...

kam: tq fren...mmg lain benor life aku sejak ada baby nih..lama2 ok la kot..