Monday, September 23, 2013

Zhareef 1st photoshoot

21 September 2013, Sabtu. Lokasi di Taman Botani, Putrajaya.

Aku deal  dengan dak Jujie untuk buat photoshoot dak debab. Sesaja suka-suka amek gambar disamping dak Jujie sebenarnya nak mengasah skill mengambil gambar potrait. Tak payah guna dslr pun gambar dah cantik sebab lens dia dah memang cantik menarik.

Hasilnya, aku suka. Terus berangan nak buat photoshoot lagi. Hehe. Tapi next time kalau buat lagi kena keluar awal pagi atau kena cari tempat redup tak panas. Kesian dak debab muka dah terbakor dek panahan asmara cahaya matahari. 

Buat photoshoot baby kena ada tahap kesabaran yang tinggi. Dia bukan faham pun arahan kita, yang dia tahu dia nak explore tempat tu dan nak pegang semua benda. Kalau indoor photoshoot aku rasa ok lagi, tapi kalau outdoor macam ni memang betul-betul menguji kesabaran.

Kesian si photographer terpaksa duduk tertonggeng bagai semata-mata nak dapatkan shot yang cantik. Yang aku pulak puas mengagah budak kecik ni suruh senyum ketawa bagai, suruh pandang kamera. Hampeh. Dia lebih tertarik nak main tarik-tarik rumput. Baru aku teringat yang dak debab ni tak pernah jumpa atau sentuh rumput. Yang dia tau dunia dia hanya di rumah, pijak tile dan tilam aje.

Mula-mula tu aku memang cuba halang dia dari terus main rumput, tapi bila dah lama-lama aku biarkan aje, dak Jujie kata biarkan aje lah dia explore apa yang dia suka, kita tengok apa dia nak buat. Nampaknya dia memang amek kesempatan sebaik mungkin untuk explore apa yang dia nampak menarik.

Jom lah layan sebahagian dari gambar-gambar photoshoot tanpa di edit. Props anak patung beruang bagai tu aku angkut sendiri dari rumah.






 
















Semua aksi dalam gambar ni mempunyai value yang tersendiri. Moment yang bukan senang nak dapat. Aksi-aksi seorang baby bukan berlaku lama, sekejap aje, jadi bila sempat capture rasa best dan memang berharga.

All photos credited to Suzilawa a.k.a Dak Jujie.

Jangan serik yer nak buat photoshoot lagi. Hehe. Kata nak asah bakat.




22 comments:

Dr Singa said...

nampak tetek!!!!!!!!

NHA said...

Pakai camera baru yea Julie? Suka gambo pic 7 tu

gerbera said...

Comelnya nampak gigi 2 batang.

CiKPuaNLawA said...

model ai chumell.. gambo pon chumel lahhh yee...

menyamar betul kumera kat tangan ai tu... hahahaa...

jommm.... nanti carik tempat yang redup dan tak panas dan boleh piknik sekali...

;) .. siyesly... enjoy sesangattt....!!!!

Daddy Ziyyad said...

hahahahaha..gambor yg nampak tetek ( macam akak Singa cakap tu) mmg best!!Lagi satu gambar satu jari tunjuk ke bawah...awesome :)

julie shahril said...

kakizat: tu namanya gmbo separuh bogel..hihi

nha: baru tak baru jugak la..tapi masih tak setanding kamera ko..hehe

miza: gigi kapak dia besor kan

cpl: tempat redup tak panas ialah dlm rumah...kahkahkahkah..rumah sapa yg boleh dijadikan mini studio ek..tapi buat outdoor lg enjoy

dziyyad: suka eh gmbo separuh bogel tuh...hahahaha..tu blom tgk isi montot dia lagi. gmbo jari tunjuk ke bwh mmg jarang2 berlaku, mmg awesome sgt...(ni kalo cpl baca kembang idong nih sbb bejaya snap moment tuh)

Kay said...

aku nak geget budak ni... aku perasan gak kamera ko tu... bestnya rajin semua org pakai dslr

cinta said...

gambar2 yg menyiksa jiwa raga.
ohh..

t.a.t.a said...

CPL, kau bagi dia nanges eh?


pipi melandut sangat, haa kau mulut tak dapat nak tutup dah. hahaha


aku suka gambar dia yang jari nya tegak di tar tu. memang ori atau korang buatkan?

julie shahril said...

kay: pasni kalo buat photoshoot lg jom lah join sesama...dah lama x bergambo ngn ko..hehehe

siti: haha..mak zhareef ni pun stress tgk gmbo ni, stress sbb xde lens secantik tu

tata: dia nanges sbb nk tido. CPL x bersalah..haha. gmbo jari tegak tu mmg ori..aksi2 dia semuanya ori, smua spontan..dia bergerak ke sana ke mari, tertonggeng, duduk..smua spontan. Dia mne paham arahan org...kahkahkah.

t.a.t.a said...

hahaha.. dah namanya budak kecil, apa aje dia faham. yang penting apa dia nak, dia buat. best kan jadi budak ni.

Time Traveller said...

Comey comey.. :D
semngat nyer dia.. geram betul :D

Salam Kenal ..

julie shahril said...

tata: idup seorg budak mne pnh stress, gembira sepjg tahun.

timetraveller: thanks! salam kenal juga.

selaseh said...

nampak cam pro la amik gmbr. Seronok tengok. Ada emosi.

♥ ROS ♥ said...

yaallah zharif..seketoiii kamu..gerammm :P

wan norulkhamisa said...

salam kak julie..tak sangka jumpe kak julie..saya cari bende lain td..alih2 sy jumpe blog akk..tgk2..sy knl akk..hehe..saye wife rofdan..

julie shahril said...

selaseh: haha...kembang idong si tukang amek gmbo ni kalo dia tau...hihi

ros: seketol..selambak..selonggok..hihi

lisa: haiiiii...bole panggil lisa kan..tak sangka jmpe awk kat sini. pekabor? pasni rajin2 la singgah blog akak...blog merapu je pon..hihi

wan norulkhamisa said...

eh boleh2..saye mmg suke bc blog kawan2..boleh pnggil sy lisa..blog saye tu pun ikut mood nk update..bagus blog akk up to date..hehe

wan norulkhamisa said...

Alhamdulliah kak, kehidupan ade improve sikit..nak tgk 'baby' Rofdan yg baru..ade dlm blog saye..hehe..

julie shahril said...

lisa: baby baru...hehe..lama x dgr citer awk n fmly..dh tau ada blog ni bole la tau prkembangan,.rajin2 la update..bole share story mori..

wan norulkhamisa said...

boleh ape salahnye..saye plk yg tetibe segan ngn kak julie...hehe

JunAina said...

Rasanya gambo2 yg candid dan tak ready tu lagi mearik dari gambo tegakkk je pandang kamera...

Kuss semangat nengok baby...