Monday, January 20, 2014

mood membaca

Ini buku pertama yang berjaya aku habis baca tahun 2014.

Aku banyak mood nak membaca, tapi kekangan masa membuatkan aktiviti ni terbatas. Selalunya aku baca buku selepas semua kerja rumah dah settle....dan aku sambung baca waktu malam sebelum tidur.

Mungkin atas faktor usia, hehee...genre buku pilihan aku totally dah berubah. Kalau dulu aku suka baca novel cintan cintun, cinta remaja...sekarang tidak lagi. Aku dah muak dengan semua tu. Ada 2-3 buah novel cintan cintun yang aku beli tahun lepas sampai sekarang tak bukak plastiknya lagi. Ada sikit kekesalan membeli novel itu.

Aku pun tak tau kenapa, sejak dua menjak ni, timbul minat membaca buku-buku genre macam ni, tentang Sejarah Islam dan Sejarah Peperangan. Mungkin baru terbuka minda dan hati nak mengetahui sesuatu yang sepatutnya aku ambil tahu sejak dulu.

Selain dari genre itu, buku-buku berkenaan dengan Parenting menjadi pilihan juga.

Aku suka beli buku online, atas alasan aku malas nak menapak dalam mall. Tempat aku selalu beli buku ialah di PTS Book Cafe.

Seronok rupanya baca buku tentang Sejarah. 



Perang Arab-Israel ini sebuah buku yang bagus. Baru aku faham macam mana bermulanya perang tersebut. Tolong baca dengan mata hati, in sha Allah...kau akan sebak. Hayati setiap baris ayat. Dari buku ini juga...aku mengenali:

- Jamal Abdel Naser
- Anwar Sadat
- macam mana bermulanya perang Arab-Israel ini tercetus

dan...yang boleh aku ungkapkan ialah...

sejahat-jahat manusia dimuka bumi ini ialah YAHUDI.

sehinggakan tidak ada tempat di dunia ini untuk mereka sebenarnya. Kalau ada pun, mereka merampas hak orang lain dengan cara yang paling keji.


Aku harap mood membaca aku ni akan sentiasa on...at least 1 buku sebulan pun jadi lah.






5 comments:

wan norulkhamisa said...

Akak same mcm lisa..dulu suke novel, but sekarang dh tak minat novel, sbb novel byk buat saya berangan2 .since 2010, saye pun dh mule berjinak mcm buku akk baca dan buku yg mmg byk bg input yg baik. Buku2 yg best, try akk baca Mudahnye menjemput rezeki dan majalah2 solusi.
Buku pertama sy beli AWAS YAHUDI PESONGKAN KANDUNGAN AL-QURAN, intipatinya ade sedikit sama mcm akk citer kt ats..(panjangnye komen) Akk updatela lg buku akk baca..saye seronok nk follow.

Daddy Ziyyad said...

Buku tu mmg best.
Dan kita sebagai umat Islam, patutnya ( wajib? :) ) tahu sejarah sebegini...Jadi kita tak mudah terpedaya dgn pelbagai info sesat...Tahniah sebab dah berjaya habiskan satu buku utk 2014!

t.a.t.a said...

Dah 2 orang blogger tulis pasal buku pertama korang berjaya habiskan untuk tahun ini. Aku jugak yang masih terkontang kanting. Tak pe. Dah habis nanti aku pun nak buat entry jugak. Hahaha.


Aku pun sekarang amat jarang nak baca novel cinta cintun ni. Agaknya sebab umur pun dah makin tua and rasa nya perkara yang realiti lagi best dari fantasi kan?

Dr Singa said...

try cari Novel Persona Tiara

Sejarah Johor
Best!!

julie shahril said...

lisa: sdg berusaha merajinkan diri membaca ni lisa...hehee..nanti akak update, kita share sesama eh..

dziyyad: nak abeskan 1 buku tu pun mkn masa seminggu..hahaaa..tu la beza dlu ngn skg..masa terhad.

tata: buku cintan cintun tu seronok bg org2 muda mudi..sambil baca sambil layan perasaan, aku dh xde masa nk layan perasaan...layan anak ngn laki je...hihihi

kakizat: kak...saya google tajuk dia Tiara Pesona..cuma x tau nk beli kat mne..nti nk try online