Monday, February 24, 2014

Morib - tugu peringatan Dato' Haji Sidek dan pantai

13 Januari haritu lepak berehat di Morib. Stay di Rumah Peranginan Persekutuan. Sebab Morib tu dekat sangat dengan Putrajaya, kami pergi weekend, pergi sabtu, ahad balik.

Motif?

Nak bawak anak mandi pantai.

Tapi pantai Morib tak cantik mana pun. Boleh la.


 Rumah berkembar hanya rm50 satu malam
aku suka rumah ni sebab rumah kayu. Boleh masak-masak, kelengkapan dapur semua ada.

Macam biasa, budak debab ni kalau berjalan dia akan buat perangai. Nak berdukung aje. Ok la aku layan kan...sakit pinggang woo..

 Balkoni

 pinggang mangkuk dan...

 periuk belanga semua ada...
tapi aku tak masak pun..hehe

 juga peti ais..

 dapur..

Ini rumah lagenda pemain badminton negara, rumah anak-anak Haji Sidek. Baru aku tau rumah mereka di sini. Masa sampai, aku hanya menjengah dari luar pagar, aku tak pasti dalam rumah ada orang ke tak, kereta kat luar ada tapi...

 zoom dekat sikit...pintu tingkap semua tertutup..

 tugu peringatan keluarga Dato' Haji Sidek

 'Berjuang untuk kecemerlangan bangsa dan negara'

 aku rasa keluarga ini saja lah bangsa Melayu yang begitu bersemangat dalam sukan badminton, semangat yang takde pada pemain Melayu sekarang. Kalau tak, tak kan mereka jadi lagenda, tak akan wujud lah tugu peringatan ni.

 Yang ni...aku nak TIRU kakak Dr.Singa...kehkehkeh. 
Before & After. 
Ni gambar sebelum ada Zhareef, masa baru-baru kawen.
tahun 2011.

ni gambar latest 2014
dak Zhareef dah ada..

jadi tak before & after aku?
hehehee


 pantai Morib yang....kosong.
masa ni air surut.
nothing special, untuk sesaja bersantai boleh la.

 hello..
i was here..
 
 selebihnya banyak gambar budak debab ni je...
penuh 1 kamera gambar dia aje..

 aku biarkan aje dia main pasir...

 amek kayu conteng-conteng kat pasir..

 ...dan...tak sangka pulak dia masukkan pasir dalam mulut..!!!
berlari-larian lah bapak dia basuhkan mulut dia dengan air laut, air masin!
air masin pun air masin lah, daripada dia telan pasir tu..

 ada belangkas....dah mati tapinya..
aku ingat Zhareef takut dengan belangkas ni..
dia tak takut rupanya...!

 ekor terjulur...

 sebenarnya....dia tak mandi pun..
dia takut pada ombak tu..
punya la siap pakai baju mandi bagai...
sampai ke sudah....tak mandi..
dia duduk situ....tgk ombak, pastu...nanges.

 ada hati nak main lumba lari konon..

 demok
eh tapi dia dah susut masa ni..
dari 13kg turun 12.4kg..
600gm hilang sebab demam, batuk dan sakit tekak
 
 my boy

 you are a big boy now..
jangan mintak adik lagi eh...
muahahahaaa..
 tunggu mama fit sket laaa..
 
 ada catur gergasi jugak kat rumah peranginan ni..



Ada apa lagi di Morib?

Ada kedai jual borong kerepek-kerepek.

Nanti la aku letak gambar.


11 comments:

Dr Singa said...

ada ekor!!
ekor miki mouse eh!!?

before and after... waahh !! mana dah babah zhareef tapi!!!??suruh aa tripod ambik gambar!

t.a.t.a said...

Budak demok macam tu kalau dukung memang sakit pinggang wei. Pinggang sakit, tangan pun sakit. Tapi ganti jadi dumbbell pun boleh jugak. Hahaha.

cinta said...

rumah dato hj sidek tu dbuka utk lawatan tak?

julie shahril said...

kakizat: a'ah ekor miki mouse. masa ni x bwk tripod..nk bergmbo pon kemain seksa dgn dak zhareef ni.

julie shahril said...

tata: cer ko try angkat si debab tu sebelah tngan ala2 dumbbell...aku rasa mmg sekejap je naik muscle ko. tp sblm tu ko terberak dulu...hehehee

julie shahril said...

siti: tak pasti la rumah tu mmg utk lawatan atau masih diduduki..kitaorg tak berani nak bagi salam masa tu...ekekeke...segan wehhh. amek je la gmbo dari luar, smbil2 tu intai jugak ada org ke kat dlm umah...huhuu

Daddy Ziyyad said...

RM50 semalam? murah betol..siapa ada kelengkapan memasak...tapi tu la, pantai morib ni tak best..kalau nak bagi budak2 main pasir, boleh la..budak kecik mmg suka makan pasir..anak saya dulu pun camtu! hahaha

julie shahril said...

dziyyad: a'ah rm50 tapi utk gov staf aje..hihi. limited sgt sbb slalu full, maklum ler murah.

Mak Su said...

cantiklah rumah yg rm50 semalam tu.

pantai morib ok lah, untuk kenalkan anak dgn laut :)

julie shahril said...

maksu: a'ah cantik dan selesa. tp sgt limited.

wan norulkhamisa said...

kite pernah pg sini dulu mase belajar..thn 2001 kut..tp xlah seindah skang kan..rs mcm nk pegi lagila..