Wednesday, March 12, 2014

Bali Trip : Hari terakhir - terbang pulang

Hari ke empat (hari terakhir di Bali)

Bila pergi ke suatu tempat, hari terakhir lah hari yang paling tak best, hari nak tinggalkan bumi Bali. Aku macam menyesal book tiket cuma 4 hari, in sha Allah...ada rezeki kami datang lagi.

Flight balik pukul 1.55pm, ada masa lagi untuk kami nak menyedut udara Bali sebelum balik ke KL. Pagi ini kami berjalan-jalan 3 beranak di pantai Kuta, tak jauh pun dari hotel. Aku dah check-in awal-awal dari KL lagi, so tak payah nak rushing sangat untuk ke airport.


Semasa lalu depan Pura Dalem Pakendungan betul-betul berhadapan dengan pantai Kuta, ada beberapa orang masyarakat Bali baru keluar dari pura, mereka baru selesai melakukan upacara sembahyang. Aku saja panggil mereka ajak bergambar, hihi.


 Ada bot-bot yang cantik di tepi pantai Kuta ni.

 5 saat je boleh angkat lambung macam ni

 sepeda pink
ni kalau pakcik Wak Jan tengok mesti dia suka

 ada patung penyu yang besar tapi sedang renovate

ada anak penyu jugak

 anak aku ni memang lasak

 Dah nak balik pun sempat lagi singgah shopping, hehe

 kedai-kedai ini berdekatan dengan pantai Kuta dan aku rasa kat sini boleh tahan murah kalau kena cara bargain nya

 tengok sapa yang shopping? bukan aku tapi dia

 anak tuan kedai sedang menikmati sarapan


Lebih kurang pukul 10.30 pagi, Pak Yadi pick up kami di hotel. Sebelum balik, Pak Yadi bawa kami ke Krisna, tempat shopping lagi...hehe, last minute shopping sebelum berangkat pulang. 

 Rama Krisna, salah satu tempat shopping di Kuta
tapi aku rasa kat sini macam mahal sikit
harga dah fixed, tak boleh tawar menawar

 tengok-tengok...pastu terbeli jugak

 ole-ole dari Bali
gelang ni murah jugak lah

souvenir diperbuat daripada tempurung kelapa


Kami tak lama sangat di Krisna. On the way to airport, aku minta Pak Yadi berhenti di tepi jalan sekejap sebab aku nak snap gambar Statue of Ngurah Rai ni.



Siapa Ngurah Rai sehinggakan namanya diabadikan sebagai nama airport Bali?

I Gusti Ngurah Rai adalah seorang pahlawan Bali, dilahirkan di daerah Badung, Bali dan gugur dalam pertempuran dengan Belanda di Tabanan ketika berusia baru 29 tahun. Aku perasan nama-nama orang Bali ni macam sama je di pangkal depan, contoh macam nama Ngurah Rai ni ada I Gusti di depan.

Sebenarnya orang-orang Bali ada keunikan tersendiri di pangkal nama depan, ianya menunjukkan kasta dan urutan kelahiran. Contoh:

Anak pertama - pangkal nama depannya I Wayan
Anak kedua - pangkal nama depannya I Made
Anak ketiga - pangkal nama depannya I Nyoman atau Kumang
Anak keempat - pangkal nama depannya I Ketut

Anak ke lima, ulang balik nama I Wayan, begitu lah untuk anak seterusnya.

Contoh kalau macam Zhareef ni anak pertama, so nama dia jadi macam ni : I Wayan Ahmad Zhareef Haiqal...hehe, lebih kurang gitu la kot.

I Gusti itu pula menunjukkan kasta, sama ada seseorang itu terdiri dari golongan bangsawan atau sebagainya. Panjang nak cerita, google aje lah.

Hampir pukul 12.00 tengahari, Pak Yadi hantar kami ke airport. Ni part yang paling aku tak suka, nak meninggalkan Bali. Tak puas aku nak berjalan-jalan sebab banyak lagi tempat yang belum sempat aku lawati.



Semasa di airport, ada sorang anak mat saleh ni tengok Zhareef pakai baju superman. Dia tanya mak dia..

"Mummy, is he a superman?"

Aku terkekek-kekek ketawa.

Mak dia jawab, "Yes, he wore a superman shirt, maybe he is a superman".

Aku suka cara mak dia bagi jawapan, sangat positif. Dia layan je setiap pertanyaan anak dia.

Question from a kid is so cute, right?

Dan mak dia pun memberi jawapan yang cute, i like.


Ini salah sorang kawan baru Zhareef di airport, kemain anak mat saleh ni mengagah Zhareef,... budak kecik tu of course la suka...ketawa aje la dia

 Arrival/Departure Card, front

Semasa di airport, jangan lupa serahkan semula Arrival/Departure Card ini semasa di immigration. Ini gambar google, aku tak snap pulak gambar kad tu. Kad ini di edarkan semasa dalam flight, memang undang-undang negara Indonesia kena isi semua details pada kad tersebut.

Ada 2 bahagian, yang Arrival tu immigration akan ambil semasa kita baru tiba di sana. Yang Departure tu kita kena serahkan semasa nak balik.

So, jangan hilangkan kad ini. 

Arrival/Departure card, back

Ada seorang lelaki yang beratur di depan aku semasa di airport, dia dah hilangkan kad ini. Aku tengok dia bukak beg dia, selongkar bagai..tapi takde. Aku agak dia ni macam orang Bangladesh atau ala-ala Pakistan gitu.

Dia bagitahu pada immigration yang kad dia takde.

"Nobody told me about this card". 

Aku rasa dia dah terbuang kad tu, nak selamatkan diri dia bagi alasan macam tu. Aku tak tahu apa nasib dia tapi husband aku kata dia nampak lelaki tu masa nak boarding.

Eh, macam mana dia boleh lepas? entah la.

Masa tengah menunggu nak boarding, ada sekumpulan penumpang menunggu untuk balik ke Filipina. Ada yang tidur di kerusi, tidur kat lantai dan ada jugak yang muka sugul, takde mood. Bila pengumuman dibuat mengatakan kapal terbang sudah tiba dan bersedia untuk boarding, semua bangun terus tepuk tangan kuat-kuat.

Aku pun pelik kenapa diaorang ni happy sangat nak balik?

Rupa-rupanya mereka dah tunggu flight tu 2 hari.

Pheww. Patut la muka masing-masing ketat je.

Alhamdulillah, flight kami takde masalah, dan terbanglah kami pulang ke pangkal jalan.


Bali, till we meet again

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


"dear Bali, today is my last day. i promise i will come back one sweet day.
waiting for me..."






9 comments:

t.a.t.a said...

Superman balik Mesia dah. Tak larat nak terbang sendiri, so tumpang aircraft aje la ye.

julie shahril said...

tata: anak superman ni blom lulus ujian terbang, asik terbang jatuh je..so terpaksa la tumpang aircraft...hehe

CiKPuaNLawA said...

macam mana superman nak terbang kain belakang tu tak ada.... hehehehe

julie shahril said...

cpl: selagi tak lulus ujian terbang, kain blkg tu mmg tak boleh pakai...muahaha.

Wak Gelas said...

timekaseh daun keladi ole ole bali ituuu.., sonok kann bali .,iHHKs

julie shahril said...

wak: sonok sgt wlupun panas terbakor..nk gi lagi

gerbera said...

Aku gi gak krishna ni dulu. Beli baju bali size kecik pulak. Skrg mcm fit2 gitu.

Dr Singa said...

lain kali pergi..
pastikan pergi Kecak Dance tu...

best gila!!

julie shahril said...

kakizat: mmg berniat mcm tu lah, tggu debab tu besar sket, dia dh x takut, tgk org joget zapin pun menangis..adoi..mcm mne nk tgk kecak/barong dance.