Wednesday, May 21, 2014

Thailand Road Tour episod 4: Hatyai

Destinasi keempat : Hatyai

Perjalanan dari Phuket ke Hatyai adalah perjalanan yang paling jauh iaitu 6 jam. Kami tiba di Hatyai lebih kurang pukul 12.30 tengah malam.

Sebelum check-in hotel, Kiddy dan Aida ajak supper.

Trip aku kali ni adalah trip makan.



 kami lepak di gerai-gerai ini, minum teh tarik

 dan makan pancake banana

dan juga udang galah
udang galah ni beli di gerai lain, bukan di gerai yang kami lepak ni

tak...kami tak stay di hotel ini
Kiddy cuma bagitau 2 tahun lepas hotel ini pernah kena bom

 kami stay di hotel ini
Golden Crown Hotel, rm103/night
nak check-in hotel ni kena tinggalkan passport
hotel-hotel lain takde pulak suruh tinggalkan passport
maka, aku tinggalkan passport aku..1 bilik wakil sorang je,
Kiddy tinggalkan passport dia jugak

 bilik yang selesa


.
.
.
Esoknya, kami ke Chang Puak Camp, nak naik gajah.

Pertama kali nak naik gajah, excited. Kiddy dan Aida dah pernah naik, diaorang taknak naik dah, sakit badan katanya.

"Korang la naik, rasa la sendiri macam mana naik gajah"


tiket berharga rm50 (500 baht seorang)
budak bawah 2 tahun free.

Maka, bergerak lah gajah lenggang lenggok. Oleh kerana takde orang nak tolong amek gambar kami bertiga atas gajah, masa ni lah nak berselfie.

Mana Zhareef?

.
.
.
.


 Zhareef ada....dicelah-celah kami berdua. Hehehe
kesian dia kena kepit,
kalau tak kepit takut dia jatuh

 begini lah kedudukan kami atas gajah

 kami dapat gajah yang ada anak kecik,
anak gajah ni pulak mengikut je ke mana ibu dia pergi,
sebabnya anak dia masih menyusu...
yang kelakarnya...tiba-tiba mak gajah ni berenti berjalan..
si gembala gajah tu kata...stop for a while..
anak gajah nak menyusu..
kihkihkih..


Apa perasaan naik gajah?

Best tapi memang betul la kata Aida, badan sakit-sakit sikit.

Ngeri pun ada sebab rasa terhuyung hayang macam nak jatuh.

Dalam hati duk pikir, macam mana la kalau gajah ni tiba-tiba badmood mengamuk?

Mintak sisih.

Aku baca doa disepanjang perjalanan tu, takut ok.

 ni dah nak sampai semula di tempat mula-mula naik tadi
ada pondok-pondok kecik tempat pekerja berehat

ehemmm...
masa dah nak sampai, si gembala gajah ni terus turunkan topi dia..
mintak tips..!!
hehe...
bisnes ok...

 lepas tu kita boleh beli buah pisang untuk bagi gajah makan..
kemain berebut anak beranak ni makan pisang..

sebelum balik...makan buah dulu, disediakan oleh staf tempat ni

Then, kami singgah di Hatyai Ice Dome. Tempat ni kalau malam cantik, ala-ala macam kat I-City la, berlampu-lampu. Kalau siang takde la lawa mana. Saja singgah kejap sebelum bergerak balik ke Satun. Plan asal memang nak balik Satun hari ni, amek ferry petang balik ke Langkawi.

Tapi ada kejadian lain menyebabkan plan kami gagal. Nanti aku cerita.

 ada minion jugak

 ada semut

 dan ultraman..
segala spesis ultraman ada kat sini

kalau malam semua benda-benda ni berlampu..

 Kemudian, kami pergi shopping di plaza
kat sini kena pandai tawar menawar lah..

 Dah tengahari....apa lagi...
makan!
ini tauhu telur masak sos tiram

 menu wajib..
Kensom

kami makan disini..
Maroc


Masa untuk kami shopping dan makan sangat terhad sebab kami mengejar masa. Kami perlu sampai ke Satun sebelum pukul 4.00pm sebab ferry terakhir adalah pukul 4.00pm.

Dalam perjalanan ke Satun, tiba-tiba aku teringat...

Mana passport aku..??

Sah, passport aku tertinggal di kaunter receptionist hotel Golden Crown. Sepatutnya masa check-out, diaorang kena pulangkan balik passport tu.

Muka aku dah pucat.

Kiddy pun langsung tak ingat pasal passport dia.

Kami kena patah balik ke bandar Hatyai.

dan waktu itu bandar Hatyai dah kena bom!

Masa bila bandar Hatyai kena bom?

Masa kami tengah makan di Maroc tadi..!!!

Lokasi tak jauh mana...berapa ratus meter je dari tempat letupan berlaku.

Di belakang Plaza tempat kami shopping pun berlaku letupan.

Ada 5 biji bom, 3 biji dah meletop.

Ada 2 biji lagi belum meletop.

Berani nak stay lama-lama kat Hatyai?

Tak nak!


Nak ke tak nak...kami kena patah balik untuk amek passport. Dalam kereta semua duk menyumpah-nyumpah kat staf hotel. Apasal diaorang tak pulangkan semula passport kami, dan kenapa la kami pun lupa pasal passport?

Ah, benda dah nak jadi kan.

On the way ke hotel, dari jauh kami nampak kepulan asap bekas letupan bom tu. Walaupun nampak dari jauh tapi tetap ngeri.

Orait. Sampai saja di hotel, Sahak pegi amekkan passport kami dan sempat juga dia marahkan staf kat situ. Hehe. Aku risau takut passport hilang aje. Alhamdulillah, selamat passport kami.



Bila plan A gagal, kita buat plan B.

Plan B ialah...kami terpaksa tidur 1 malam di Satun. Nak balik Langkawi dah tak sempat, ni semua kes tertinggal passport. Dah alang-alang memang tak sempat nak naik ferry, berjalan-jalan lah kami ke Samila Beach, Songkhla. Hatyai terletak dalam wilayah Songkhla.

Tak pasal-pasal kami semua datang ke Samila Beach tengok patung mermaid ini. Sejarah mermaid ini, ada cerita mengatakan zaman dulu ada ikan duyung yang menyikat rambutnya di atas batu dengan sikat emas, lalu terserempak dengan seorang nelayan. Duyung ini lari berenang ke laut semula. Nelayan tadi menunggu dan terus menunggu.

Ada cerita lain pulak, suatu ketika dulu, kecoh mengatakan ramai orang kampung mendengar suara duyung menangis, dia menangis sebab apa aku tak pasti pulak.

Ok, aku confuse nak panggil duyung ni 'seekor' atau 'seorang'.


Ini Pantai Samila di Wilayah Songkhla. Dulu, Songkhla dikenali dengan nama Sing Lha. Tempat ini dahulu terkenal sebagai pusat pelabuhan dan perdagangan laut dimana pedagang dari India, Parsi dan Arab datang berdagang dan bertukar-tukar barang. 

Songkhla ini juga adalah sebuah bandar Kerajaan Melayu lama Langkasuka, dizaman Srivijaya telah berada di bawah pengaruh kekuasaan Thai sejak abad ke-18.

Pantai Samila ini berada di Laut China Selatan, bukan di Laut Andaman yang cantik membiru tu.

sejarah Songkhla

patung kucing dan tikus


Ada sejarah jugak patung ni. Zaman dulu kononnya ada seekor anjing, kucing dan tikus belayar dalam sebuah sampan milik seorang pedagang cina. Mereka mencuri bola kristal lalu berenang melarikan diri, tetapi lemas. Kucing dan tikus mati lalu menjadi sebuah pulau di tasik Songkhla, anjing juga mati lalu menjadi bukit yang bernama Hin Khao Tang.

Memang ada pulau berbentuk kucing dan tikus kat belakang tu...tapi dari angle mana nak nampak bentuk kucing dan tikus tu aku tak sempat  nak kaji.

Di tepi pantai Samila ada orang jual benda ni.

Apa ni?

Ini telur ayam yang dah nak jadi anak ayam.

1st time aku tengok benda ni.
.
.
.
.
.


Hari dah hampir gelap. Kami perlu balik ke Satun.

Tidur Satun lagi 1 malam.

Sebelum tu, aku tunjuk gambar bandar Hatyai yang kena bom, sumber dari kawan Kiddy.



.
.
.
.
.
.

Jumpa di Satun nanti!



7 comments:

june said...

dia jual telur ayam tu utk apa? erk..

Dr Singa said...

hhhhaaaaa??!
masa bom-bom ni korang ada dekat-dekat situ!!!!!

ha ah..
telur ayam tak jadik tu depa buat apa?
makan?
macam telor itik kat Filipin tu?

julie shahril said...

june: utk dimakan :)

kakizat: ye kak, kitaorg ada kat sana, baru bercerita psl hotel Lee Garden Plaza pnh kena bom 2 tahun lepas, tup2 time kitaorg dtg sana..kena bom lagi. Nsib baik mmg plan nk keluar dri hatyai haritu.
telur tu utk dimkn kak. sama kot mcm kt filipin.

Kay said...

wehhh... ada tongkat selfie!

julie shahril said...

Kay: monopod aje..nk beli gopro takde bajet...hihi

Ajamahiyaa said...

alhamdulillah k.yie n seme xde pape....ok bab letupan tuh mmg ngeri.....huhuhu...

wan norulkhamisa said...

..akk ngeri nyer..kene bom..
takut rase
mesti ls duk ngis2 dh kat situ
..akk tak tanye ke nape org jual telur ayam tu..
..akk kite dh naik gajah kat langkawi, cutela akk citer gajah nk mnyusu baby die, comel aje..
..byk betul kenangan akk kali ni kan...termasuk kenangan ngeri..Alhamdulillah selamat pergi balik semua..