Wednesday, April 20, 2016

obses Boboiboy


Budak kecik ni dah semakin obses dengan kartun Boboiboy, lagi-lagi lepas aku bawak dia menonton movie Boboiboy di pawagam bulan lepas. Itulah pertama kali aku bawak dia tengok wayang, selama ni aku tak konfiden, takut dia buat perangai.

Di rumah, hari-hari wajib tengok Boboiboy, dari pagi sampai petang. Bapak dia pergi copy cerita tu masukkan dalam external hardisk, ada banyak episod. Jadi, boleh bayangkan tak dari pagi sampai petang dia conquer tv...muntah hijau aku hari-hari tengok Boboiboy.

Tapi, cerita ni ada bagusnya, ada banyak pengajaran. Kisah hormat orang tua, hormatkan ibubapa walaupun jalan hidup kita dan ibubapa tak sehaluan.

Tapi watak yang aku suka dalam cerita ni ialah watak Papa Zola. Papa Zola ni cikgu kat sekolah Boboiboy. Kejap jadi cikgu Matematik, kejap jadi cikgu PJ pulak.

Cikgu Papa Zola berasal dari dunia game, isteri cikgu Papa Zola terperangkap dalam dunia game sejak 15 tahun yang lepas. Cikgu Papa Zola suka buat exam Maths secara mengejut, dan soalan-soalan Maths dia memang tak masuk akal.

Contoh soalan Maths cikgu Papa Zola:

Soalan 1. 
Cikgu ada 5 biji epal. Kamu mintak 4 biji, berapa biji epal kah yang tinggal?

Jawapan semua murid: 1 biji cikgu.

Jawapan cikgu Papa Zola: Salah. Bukan 1 biji. Jawapan sebenar ialah 5 biji. Reasonnya, memang cikgu ada 5 biji epal, kamu mintak 4 biji, tetapi kamu mintak tak semestinya cikgu akan bagi. So, cikgu masih ada lagi 5 biji epal. Hahaha.

Semua murid pengsan dengar jawapan cikgu Papa Zola.

Soalan 2. 
Papa Zola adalah seorang pemandu bas. Dalam perjalanan, dalam bas ada 100 orang penumpang. Di pertengahan jalan, 40 penumpang turun. Kemudian, 20 penumpang lain naik. Soalannya, berapakah umur driver bas tersebut?

Pengsan lagi!

Haa...aku pun berdekah-dekah ketawa tengok cerita ni. Tu belum lagi kisah Adudu yang berusaha untuk jadi baik walaupun dihalang oleh ibunya, alien yang jahat. Bila aku layan cerita ni lama-lama, banyak memberi impak positif sebenarnya. Tak hairan lah movie Boboiboy pecah panggung. Tahniah kepada si pencipta semua watak-watak dan jalan cerita Boboiboy.

"Tolong la mama, Adudu nak jadi baik, Adudu taknak jadi jahat lagi", kata Adudu kepada ibunya.

"Mana boleh, kau tak boleh jadi baik. Belum ada lagi ahli keluarga kita yang baik, paling baik pun pakcik kau, tu pun dia pengasas kumpulan kejahatan", balas ibu Adudu.

Kihkihkih.

 Zhareef dengan topi Boboiboy nya...
Ni muka dia lepas aku marah dia sebab dia taknak balik, nak main lagi..1 comment:

cinta said...

Sy suka gopal. Hehe.