Wednesday, June 1, 2016

workaholic

Tiba-tiba aku teringat ada orang bertanya pada aku:

"Kenapa ada sesetengah orang suka bekerja macam nak mati? Isnin sampai jumaat memang hari kerja, sabtu pun datang kerja (OT), ahad pun kerja. Pernah tu saya dengar, malam raya pun dia ada kat ofis"

Entah lah. It's depends pada apa yang kau kejarkan dalam hidup. Mungkin orang itu komitmennya tinggi, tambah lagi dia bukan permenant staff, so selagi boleh pulun, dia akan pulun. Bila dah takde projek macam sekarang, mana nak cekau duit kan..

Tambahan pula kalau lelaki, tanggungjawab sangat besar.

Tapi, tapi...ada buruknya juga kalau terlampau obses bekerja. Kau macam takde life, untuk diri sendiri pun takde masa, apatah lagi untuk keluarga. Jangan sampai anak tak kenal kau sudah, hehe.

Badan kita bukannya mesin. Mesin pun akan rosak bila tiba masanya. Jangan bekerja hingga memudaratkan badan sebab badan kita ni nak pakai lama. Otak kita pun pandai letih. Bila dah terlalu lama bekerja, fikiran kita pun tak produktif lagi. Silap-silap, kerja yang kita buat tu takde kualiti.

Tapi...nak buat macam mana....dah namanya pun kerja makan gaji...




2 comments:

cinta said...

Tp klau tahap workaholic tu gaji yg mkn kita.

Daddy Ziyyad said...

Bak kata P. Ramlee " Selagi belum tutup mata, kerja ! kerja ! kerja! "