2 ekor kambing disembelih untuk seorang anak lelaki.
Alhamdulillah, selesai semuanya.
goodies bag untuk tetamu yang hadir
adik ipar aku yang setelkan bab-bab ni..
watak utama...
kambing!
sepupu-sepupu aku sedang potong kambing
husband dan adik aku cari daun pisang
pelbagai jenis daun untuk buat bebotok ikan, ada setengah orang panggil pais ikan
makanan orang Johor yang sihat
lapisan paling bawah ialah daun pisang, lepas tu letak la semua jenis daun (daun mengkudu, pucuk buas, pucuk apa benda ntah lagi), then letak ikan, letak pulak rempah, letak daun sikit lagi, baru bungkus sepenuhnya dengan daun pisang, lepas tu ikat dgn getah, dan kukus sampai masak....
rumit tak?
ini la finishing sebungkus bebotok sebelum dikukus
emak dan adik beradiknya
kumpulan yassin kampung aku
akhir sekali...
potrait tuan tanah kedaung....majlis khas untuk si comel aku tu..
Ahmad Zhareef Haiqal
1 comment:
sedapnya botok2. makan ngan nasi. oh sedapnya nasi
Post a Comment