Thursday, July 2, 2009

Transformation

I know most of us will talk about the new Hollywood movie, Transformer - Revenge of the fallen. I am not the follower of this movie, so I don't want to talk about it. What I want to talk is the transformation of me, myself and my life.


I was born on 6th day in August 1980 as a first child in family. I was alone at home because I don't have sister or brother, and after 7 years of my life, I got 1 sister. A year later, I got 1 brother. Jauh sungguh perbezaan umur kami. And I only got my last youngest brother when I was 18, a few months before I entered college at Johor Bahru to continue study. These two pictures above was taken during I am a kid. I am not sure my age during this pictures was taken. My parents are really like to make a record the transformation process of my life.

These pictures was taken when I was in standard 6. Tapi tak ingat pulak waktu ni sebelum UPSR atau selepas UPSR. Bila tengok semula gambar ni, saya terfikir 1 perkara. Saya rasa waktu ini saya masih terlalu suci dari dosa...ahaks!


I was grew up as a teenager. On this situation, our body and voice are changed. I am not a little girl anymore. I am a teenager. My life in school is the most valuable things because we were got this chance only once in our lifetime. I am not a famous or top 5 students in school. Saya rasa saya biasa saja. Saya tahu ada sebilangan orang mengatakan saya sombong. Tak apa. Apa yang saya tahu saya tak kacau orang dan tak menyusahkan orang. Cuma saya minta maaf kepada kwn2 yang ada tersinggung dengan sikap saya sama ada sengaja atau tidak. One of the pic above was taken in Melaka. I saw the actor Rashdan Baba. Dia tengah shooting filem Raja Melewar dan saya pun amik kesempatan bergambar dengannya. Saya jumpa juga Eizlan Yusof, tapi tak bergambar dengan dia.

Caya tak dulu saya menari? Kehkehkeh..ni pun satu kenangan manis juga. Macam kelakar plak bila tengok muka saya yang dah macam tepung gomak lepas di mekap. We are performed the tarian 'Ulik Mayang' and this is one of the valuable memory in my life as a student. Tapi skrg dah retired. Apa kes nak menari lagi...pencen sudah.

An era of student in school was end when I got SPM result. I try to apply to many colleges and universities, and finally I continued study at Institut Teknologi Perindustrian YPJ Johor to get a Diploma. My first convocation is on 2003. Kenapa lama sangat nak tunggu sampai 2003 sedangkan saya habis belajar tahun 2001? musykil kan. Saya tak extend sebab saya tak ada subjek yang sangkut, tapi saya kena siapkan 3 sijil kemahiran untuk mendapatkan diploma. Bodoh punya kolej. Awal2 dulu tak pulak diaorang mention kena amek 3 sijil tu, then barulah dapat diploma. But nevermind, saya sahut cabaran itu. Walaupun waktu tu saya kerja sambilan, saya tetap pegi kolej utk siapkan kesemuanya. Dan akhirnya dapat juga saya merasa pakai jubah hitam masa konvo kat UTM. My second convo is in Perlis. Gambar2 yg lain tu masa trip to Langkawi bersama2 geng Instrument, MMC. Best sangat.

******
I miss my childhood. Kalau boleh patah balik saya nak rasa hidup lagi sebagai budak. Best gila. Jadi budak ni best, tak payah pikir masalah. Pikir main,main,main. Bila lapar, makan. Bila mengantuk, tidur. Bila kena marah, merajuk. Haha. Itu la budak.

2 comments:

Reds said...

Ya Allah! kurus kering masa muda2 dulu...kenangan ulek mayang tu mmg masih segar...

J.U.L.I.E said...

mmg kurus...
muka pon budak2 lg..