Tuesday, October 27, 2009

parmesan cheese scone


Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji).
  • 250g tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder
  • 35g gula
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 55g-60g parmesan cheese
  • 90g mentega
  • 120ml (susu segar + 1 biji telur)

Cara-cara :
  1. Gaulkan tepung gandum, baking powder, gula, garam dan parmesan cheese sehingga sekata.
  2. Masukkan pula mentega. Gaulkan sehingga menjadi serbuk roti.
  3. Masukkan pula susu dan telur. Kemudian uli.
  4. Canaikan doh setebal 2cm. Terapkan dgn scone cutter atau boleh potong ikut suka hati.
  5. Sapukan permukaan scone dgn susu segar. Kemudian taburkan parmesan cheese ke atasnya.
  6. Bakar scone dgn suhu 180 degree selama 18 minit.
  7. Bila dah masak boleh dihidangkan bersama jem kegemaran anda. Makan dgn mushroom soup pun sedap.


Joy a.k.a Aina (hikhikhik...) scone yg aku buat tu debab2 bulat sebab aku tak guna scone cutter, just bulat2kan sendiri dgn tangan. Nak potong2 bleh juga, suka hati la nak wat mcm mana. Make sure kalo nak buat ikut la adunan yg dah diberi, jgn jadik mcm aku main campak2 je, hasilnya keras sket..muahaha. Makan dgn mushroom soup sedapppp..


Recipe from : Yani



2 comments:

aina said...

vahhhh vahhh syabasss beteyyy!!! akan dicoba tp jadi ke tidak tak berani la aku nak jamin...agagaga

J.U.L.I.E said...

buat le..practice makes perfect babe! ko kan dh kawen...hikhikhik..