Monday, December 21, 2009

Arab paper: maid dah kurang start Jun next year

Sejak bila ntah aku ni pandai baca surat kabar orang Arab...

Sejak 5 minit tadi.

Saya saja2 buka surat kabar Arab sebab bosan baca suratkabar tempatan..hehehe, then I found this article:

In June this year, Indonesia stopped sending its workers — mainly maids and farm workers — to Malaysia because of the growing number of complaints of mistreatment at the hands of Malaysian employers. “We have no such plan for Saudi Arabia. But we definitely want to reduce the number of maids from our country and replace them with skilled and semi-skilled labor,” said Rahardjo.

Maka start Jun thn depan, dah kurang la maid2 dari Indon ye ibu2 sekalian. Tapi saya pikir balik, apa citer mat2 indon dan minah2 indon yg masuk ke Malaysia secara haram? pernah tak diaorg terpikirkan hal tu?pernah tak diaorg amik inisiatif utk memulihkan keadaan tu? Kat Malaysia ni siap ada perkampungan org Indon beb...amek kau!

Diaorg cuma nak hantar pekeje yg full skilled and semi skilled je...,yup tu mmg la yg masuk secara sah, tapi mcm mana yg masuk secara tak sah tu? rumit...rumit..

update:
Ohh...yg jadi perompak penyamun tu tetap akan dtg sini even they're not invited!



2 comments:

Ella said...

ko ni buat aku susah hati jek.
dahlah maid aku sampai bulan 10 je tahunni.

menggagas aku nk cr maid ujung tahun nti nk jaga 2 org anak aku..
aduhai..x larat aku kalau takda maid...

J.U.L.I.E said...

diaorg saja nk ugut la kak, diaorg tau prmintaan maid indon kt mesia tggi, bila diaorg kurgkan, org tetap nak jugak, so diaorg mntk la byr mahal...kalo b4 ni byr maid 400 or 500..thn dpn dh jadi 800 agknya...hehehehe...