Wednesday, June 2, 2010

cost to mount kinabalu

Saya buat kos berdasarkan perbelanjaan saya. Saya bermula dari zero, means saya takde apa2, beg takde, kasut takde.....semua takde! Bagi org yg dah ada semua tu mungkin perbelanjaan dah kurang kan.

Total cost for Mount Kinabalu trip:

Kos untuk barang keperluan:
  1. Water proof bag - RM280
  2. Hiking shoes - RM199
  3. Porch bag - RM60+
  4. Rain coat - RM14
  5. Tongkat -RM32
  6. Baju sejuk - RM130
  7. Snow cap - RM35
  8. Stokin (3 pasang) - RM10
  9. Energy food (chocolate etc) - RM20+
  10. Bag rain cover - RM13
  11. Glove - (Saya beli 2 glove) - RM5+RM27
  12. Botol air - RM12
  13. Thermos - RM20
TOTAL = RM857

Kos pegi jalan-jalan dan lain2 kos:
  1. Snorkeling - RM87
  2. Transport (from airport-snorkeling-mesilau-back to kk-airport) - RM66
  3. DeGalleria Hotel - RM132
  4. Flight ticket (pegi-balik) - RM115
  5. Entrance fee (utk masuk ke Mesilau) - RM3/person
  6. Canopy Walk+camera (Poring Hot Spring) - RM8 (RM3 for entrance fee, RM5 for camera)
  7. Makan - spend la dalam RM150-200
  8. Guide and porter - RM80 (tak ingat la amount sebenar, tapi lebih kurang la)
  9. Mesilau Nature Resort & Laban Rata Rest House - RM550
  10. Sijil - RM12
TOTAL = RM1253
TOTAL SEMUA = 857+1253 = RM2110

Kesimpulannya, kena ada RM2500 mcm tu lah, sebab calculation kat atas tu mungkin ada yg tertinggal, tu pun tak masuk perbelanjaan yg tak nampak, cthnya beli benda yg remeh temeh (berus gigi la,syampu la, sandal la....ntah apa2 lagi keperluan lain).

RM2500 tu utk kos trip tu saja. Duit utk beli souvenir or apa2 sepanjang kat KK tu duit lain la pulak. Lain org lain expenses nya. Tapi lebih kurang sebyk ini lah kos yg saya habis.





4 comments:

mrs.ecam said...

whoaaaaa manyok gak tu...tuk sowang kn tu...tp ok la at least spe yg nk g pasni dh tau dh kosnyer...maceh julie....hekhek

j.u.l.i.e said...

rozi: byk kan...gi jln2 best, bila balik melopong...hikhikhik

Kehelan said...

kay byk jimat tuk kos kasut2 beg sumer tuh bagai...

j.u.l.i.e said...

kay: 1st time nk panjat gunung,mcm2 yg nak dibeli, last2 tak semua brg yg dibeli tu digunakan...wakakaka..