Thursday, December 9, 2010

blurred

Tadi jumpa Nurul dalam toilet, dia kata dia tak sangka lagi sebulan je nak gi Mulu. Biasa lah kitaorang memang selalu membuat perbincangan tak rasmi dalam toilet..haha. Actually apa preparation untuk pegi Mulu ni? Sebenarnya saya sangat-sangat blur nak buat preparation pegi Mulu, tak macam nak pegi KK haritu. Saya tak tahu nak bawa apa, baju banyak mana, makanan apa, kelengkapan yang lain tu apa. Kabur-kabur je.

Dari satu blog yang saya baca, dia ada bagi sikit panduan lah preparation untuk pegi Mulu ni. Tapi preparation ini untuk Pinnacles ok. Jom kita tengok.

Duration : 3 days 2 nights

Things to pack:

Hiking bag (60L) containing

  • 2 – 3 litres of water
  • 2 face towels (to wipe sweat & bathe)
  • snacks/energy bars
  • 1 sweater, rain coat, windbreaker
  • 1 change of clothes (for sleeping)
  • 2 pairs of undergarments
  • 1 pair of slippers/sandals (for use at camp)
  • 3 large garbage bags (to keep things in if wet or dirty)
  • 2 plastic bags (to keep dirty clothes and shoes)
  • Roll of raffia string (to tie stuff like damaged shoes, garbage bags, etc)
  • Torchlight
  • Medkit
  • Camera
  • Sleeping bag
Dia suggest suruh bawa hiking bag 60L, tapi saya cuma ada 30L je. Malas la nak beli-beli beg lagi, kalau boleh nak kurangkan kos. Ala..saya akan cuba susun barang dalam beg tu elok-elok, gunakan segenap ruang yang ada dalam beg itu seminima yang boleh. Arghhh...pasti boleh lah. Kalau tak boleh pun saya akan jadikanya boleh. Atau saya terpaksa bawa satu beg roda? dalam itinerary yang Nurul pernah bagi dulu diaorang suggestkan suruh bawa 2 jenis kasut, hiking shoes dan rubber shoes. Haha. Confirm lah kena bawa 2 beg. Adoi.


Nurul, nampaknya ko kena buat list lah. Send to all. Hikhikhikhik...


6 comments:

Kehelan said...

aku baru nak cadangkan ko antar list nih...

aku lg blur... hahahaha

j.u.l.i.e said...

kay: aku xde rasa aura mcm nk gi KK haritu tau,pastu x tau nk packing barang mcm mana..haha,dah la beg 30L je,sumbat jela..aku rasa mknan bli masa kt miri kot,cik nurul tau kt mana nk bli..

whooz said...

lepas pegi batu caves aku excited sket sbb tak sabar nak tgk kelawar2 dan gua :D

j.u.l.i.e said...

huz: aku excited gak,cuma x reti nk pack barang sbb x tau barang apa yg perlu dibawa..hehe

Fiza said...

wei aku baru prasan ko nyer post nie...hahaha...this weekend aku try siap kn list...susah sgt minta kt Zul tue...dia buat dek jer, marah kt aku kot...tak ajak dia gi skali, hahaha

Anyway aku try buat this week yea n send to All

j.u.l.i.e said...

fiza: ala zul marah ko la plak...merajuk pulak dah.ko buat jela based on your mind lah,sbb ko pun pnah ke sana kan,bleh la ko bajet2 apa yg kena bawa,at least aku x blur sgt.