Tuesday, January 4, 2011

food issue

Regarding our trip to Mulu on this coming Tuesday, food has become a hot issue. We were discussed through email and I have received a bundle of emails with various suggestions and comments. Poneng kepalo den haishh. Ok, back to the issue. I don't really like to discuss with bad hard feeling because we're there to have fun, so lets we discuss one by one with smile.

Proposed food as per our itinerary:

Perencah nasi goreng
Tepung adabi
Garam
Serunding
Minyak
Beras (5kg)
Nasi impit (2 bungkus)
Sardin (4 tin besar)
Maggi (4 pek)
Baked beans (2 tin)
Roti (5 buku)
Telur (30 biji)
Planta
Asam keping

Others:
Sabun (untuk basuh pggan mangkuk)
Bekas telur

Soalan dan cadangan aku ialah:

1) Barang yg aku bold kan itu kita beli di Miri. Sebab: tin sangat berat utk diangkut dalam beg. 4 tin sardin dan 2 tin baked beans, berat tu. So 2 benda itu kita beli di Miri. Setuju?

2) Beras kita bagi sorang sikit. As per suggestion by Intan, kita bawa sorang 1 or 2 pot lah. Paketkan siap2 dalam plastik kecil. 9 orang bermakna akan ada 18 pot. Pot kecik je cukup, tak perlu pot besar. Sebab kita dah ada nasi impit. Setuju?

3) Telur. Ok yang ini nak bawa dari KL or nak beli di Miri? Kalau nak bawa dari KL, kita kena rebus siap-siap. Kalau tak nak rebus, for sure kena beli di Miri, BUT, kena la ada bekas untuk simpan telur tu, nanti pecah susah pulak. 30 biji tu, banyak. Kalau pecah rugi you. Setuju?

Lain-lain:

Perencah nasi goreng (dalam 5-6 bungkus, tapi kalau lebih pun takpe) - by Intan
Tepung adabi - by Kay
Garam dan serunding - by Nurul
Minyak - by Yat
Nasi impit - by adik
maggi - by Julie
Roti - by Fad
Planta - by Athirah
Asam keping dan sabun - by Huz

Tapi maggi dan roti tu macam banyak je kan, boleh tumpang-tumpang sumbat dalam beg Kay dan Intan kalau tak muat yer. Kalau ada sesiapa nak bawa makanan lain, dipersilakan, boleh tambah2 ikut selera masing2. Syukran...syukran.

Setuju ke? kalau ada lain cadangan bleh bagitau. Nak jumpa ramai-ramai bincang macam susah je kan.

Kay, agree tak?

6 comments:

Kehelan said...

ko post kat sini, Intan n Thirah tak baca blog laa :p

aku pun agree kalu kita beli kat Miri... collect sorg RM 10 je kan?

tp tak kisah pun nak beli siap2 kat sini, lg murah sbb kat sana mungkin takde giant or tesco, yek ke Nurul?

cuma bab beras tu aku takleh nak amik kat umah, sbb kami share beli barang... so, aku kena beli jugak...

beg kita mmg besar, cuma aku takut lebih had... kita amik 15kg baggage je... beg kecik naik flight takleh lebih 7kg... so sorg ada 22 kg...

j.u.l.i.e said...

kay: aku dh bgtau nurul psl ni,dia ok je tp tggu la dia punya decision esok.

pd aku kalo nk bwk dari sini pon bole,cuma brg2 dlm tin tu berat,jdi better bli kt miri.beras bwk sorg sikit.

tp kalo semua brg nk bli kt sana pon aku no hal jugak,just collect duit,sapa yg smpai awal kt sana akan bli.aku x kesah,mana2 pon ok.kita mmg kena bwk barang byk,nti bulan feb nk gi jelawang lagi byk barang yg kita akan bwk..huhu.

maybe nurul akan emel kita smua esok,tggu je la.

rileks2...everything will be fine..hehe

gerbera said...

Cerita pasal ration buat aku rindunya nak berekspedisi.

j.u.l.i.e said...

miza: jom la memeriahkan suasana...,xpe..KK april nti!

trexcic said...

julie..lambatnya aku bc post ko ni...baru aku tau tugas ku. =)

ok, noted. plus aku akan bwk perencah. ganti intan punye task.

hopefully kita semua have fun & can tighten our gunung frenship!! =)

j.u.l.i.e said...

trexcic: thirah ke ni? konfius pulak. yup,hopefully semua yg dh dirancang akan berjln dgn lancar dan bergumbira di sana..!!