Thursday, September 29, 2011

mengantuk

Kalau mengantuk, jangan drive. Tolong la jangan drive. Selain merbahayakan diri sendiri, ia juga merbahayakan orang lain.

Last week masa on the way back to KL from Endau, kat area Rompin, ada satu kereta Waja depan saya memandu dengan kelajuan biasa 80-100km/jam. Mula-mula ok, tak ada apa yang pelik. Tiba-tiba entah macam mana, kereta Waja tu terbabas masuk ke laluan sebelah (laluan bertentangan), aduhai....cuak saya kat belakang ni. Kereta dari arah bertentangan of course lah lagi cuak, nasib baik ada yang sempat mengelak sikit ke tepi, ada yang bagi high beam.

Kereta Waja tu sempat mengelak juga, kalau tak...selamat dah eksiden. Terus dia bagi signal berhenti kat tepi. Mungkin dia pun terperanjat. Memang sah dia mengantuk. Ramai orang terlelap masa memandu.

So please....kalau mengantuk atau penat sangat, better rehat lah dulu atau suruh orang lain yang drive. Jangan paksa diri memandu kalau tak larat. Nyawa tu berharga.

2 comments:

Niza said...

hmm.. actually pernah berlaku kepada saya... nasib baik malam so jalan lengang. mmg terbabas masuk longkang, nasib baik Allah sedarkan sebelum lagi beberapa meter nak langgar signboard jalan. sempatlah tekan brek.mmg tinggal dua tiga inci je jarak kereta dgn signboard tu. Klau x dah arwah... syukur tuhan masih beri kesempatan beramal dan bertaubat... lepas tu terus beringat... lama jgk phobia bawak kereta.

j.u.l.i.e said...

niza: uihh...bahaya tu,tp alhamdulillah umur masih pjg.lepas ni kalo rasa letih or mengantuk jgn paksa diri utk memandu, baik stop kt mana2 dan tido dlu. Sy dh 2-3 kali nmpk eksiden yg melibatkan kete terbabas masuk ke laluan sebelah,nasib baik xde kete, kalo ada tak pasal2 org lain pon trlibat. Berhati2 di jlnraya okehh..