Friday, December 2, 2011

My Wedding Journal : Komplen

Saya kecewa dengan perkhidmatan mak andam saya. Sangat-sangat-sangat kecewa. Dia buat saya pecah kepala, dia buat saya jadi huru hara, dia buat saya jadi tak tenteram. Dia buat saya macam saya ni guna khidmat dia free-free je.

Saya rasa saya berhak untuk komplen. Depan dia memang saya dah komplen, tapi suka hati aku la nak komplen lagi dalam blog. Sebagai customer, saya berhak untuk bersuara. Saya rasa macam tertipu dengan janji manis dia. Kalau rasa tak mampu nak tunaikan janji, lain kali jangan berjanji.

Fakta menarik tentang mak andam saya yang membuatkan saya pecah kepala:
  • Dia janji nak buatkan baju pengantin baru untuk saya dan husband. Baju saya dia buat (alhamdulillah, tak ada masalah), tapi baju husband saya dia tak buat. Diulangi...dia tak buat! Dia beri baju lama yang ketat dan sendat!
  • Dia janji pakej yang saya amek tu include dengan kasut kecuali kasut lelaki dia tak sediakan. Saya dengan konfiden tak prepare apa-apa kasut untuk sanding sebab dia kata dia ada sediakan semua. Tup-tup masa dah nak sanding, kasut tak ada! Korang boleh bayangkan tak macam mana perasaan aku waktu tu?
  • Nak tau saya pakai kasut apa masa sanding? Kasut dalam bakul hantaran!!! Nasib baik hantaran saya ada kasut, dan nasib baik jugak warna kasut tu boleh match dengan warna baju yang saya pakai. Superduper bullshit!
  • Saya sanding pukul 2 petang, dia janji nak datang mekap pukul 12.30. Tapi dia datang pukul 1.15..tergesa-gesa...dah lambat sebab dia amek 3 pengantin dalam hari yg sama. Sebab tu saya sanding lewat.
  • Pelamin yg dia buat tu sebenarnya tak secantik mana...bila dah kena komplen dan amukan singa mak saya, baru dia touch up balik pelamin tu, tambah apa yg patut.
  • Oleh kerana dia tak include kasut dalam pakej tu, saya minta dia pulangkan semula duit saya, duit sewa kasut.
  • Mekap masa nikah tu tak secantik mana pun, saya dan sepupu saya touch up semula!!!
  • Tudung yang dia sediakan untuk nikah, sanding dan potong kek macam tudung makcik-makcik pegi pasar! Nasib baik saya ikut cakap kawan saya suruh sediakan extra tudung sendiri in case tudung mak andam tak lawa. Memang tak lawa pun...tudung makcik jual sayur kat pasar tani tu lagi lawa tau tak!! Tak patut dia bagi aku tudung macam tu. Jadi tak sia-sia la saya perabis duit beli tudung sendiri. Lupa pulak nak snap gambar tudung yg dia bagi, nak nangis aku tengok tudung tu.
  • Hand bouquet dia pun tak lawa. Nasib baik Along cadangkan saya sediakan hand bouquet sendiri. Thanks Along, brilliant idea!! Saya tak menyesal perabih duit utk hand bouquet sebab berbaloi-baloi.
Seksa berurusan dengan mak andam saya. Dia buat andaman di 3 tempat dalam hari yg sama, dan dia terkejar-kejar buat keje sampai kelam kabut dan lupa apa yg dia pernah janji. Pada saya, kalau nak amek andaman di 14 tempat pada hari yg sama pun saya tak kesah...janji kau jaga kualiti perkhidmatan kau tu.

Tu la, lain kali jangan tamak buat duit. Hati dan perasaan customer kena jaga, baru lah orang tak serik. Dengan rasa bangganya saya nak bagitau, she is the bad mak andam and not recommended to anybody who want to get married.

Letih aku dibuatnya.

Kita belajar dari pengalaman, tak kisah lah pengalaman sendiri atau pengalaman orang lain. Kalau ada sapa-sapa yg ada perancangan nak kawen, buat la urusan betul-betul. Kalau nak book andaman, make sure tanya segala details, buat follow up pasal baju dan apa yg dia janjikan. Jangan mula-mula je berjanji manis, tapi bila sampai masa semua jadi lain.

Akhirnya, selesai segala urusan perkahwinan saya yg penuh pancaroba :D


5 comments:

wak gelas said...

sibbaik photographer tu adik cik puan julieter sendiri kanns, kalo tak mesti dia tanye nape tak pakai photographer supplied by mak andam yg awak X rekomen tuuu... uuuuhhh eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

liza aziz said...

lar..smpai macam tu skali ye julie. isk iskk... act masa wedding kat kl jurumakeup kita nak make-upkan kita awal. kul 10! terus kita mintak meor confirmkan balik. kalau dia nak makeup awal sbb dia ada majlis lagi, baik dia make-up kan org tu dulu. kita xnak. kita nak kul 11.30 spt yg dirancang. kalau nak di ikutkan pelamin andaman biasa2 ni pakej dia bukan main gah lagi.smpai ribu2 skali bila time dia pasang...hampeh je. nampak buruk pun ada. sabar je laaa..(yg ni terjadi kat belah kita.)huhu

whooz said...

owwhh itu kisahnya. hmmm sakit hati jugak tapi nasib baik ko ada backup.

Ajamahiyaa said...

ahaaaa..slalunyer mak andam ampeh sbb diorg tamak amik byk2 tempat dlm 1 masa...pastu xsempat nk buat mcm2 or dia buat lebeh2 kurang je, nk cpt..
masa aja dulu..mak andam ok tp geram dgn anak2 buah dia yg tukang buat keje tu..buat lebeh2 kurang je...bile da sound, bru hegeh2 betolkan..

tudung plak..mmg pon...mmg kene beli tudung sendiri...baru puas hati...
aja terlepas pandang masa sanding belah lelaki...n sememangnyer tudung dia ntah2 ape2...pasrah n pakai jelaa sbb masa belah lelaki da malas nk pikir..janji kt belah uma kite konon2 dah vogue n tercapai segala apa yg diimpikan....hahahaha..

j.u.l.i.e said...

wak: adik tu just back up photographer je..puas la suruh dia cari angle menarik tp hampeh..ada la beberapa keping gmba yg elok..hehe

liza:yup..mmg nmpk mcm gah...tp x gah mana pun..mcm hampeh..sakit ati dibuatnya, tp syukur la semua dh selesai..paling x boleh terima tudung ngn kasut..

whooz:tudung tu mmg dh already prepare, tp bab kasut tu mmg trperanjat gila..x prepare apa pun..nk putus urat aku dibuatnya..

aja: aja ada kan masa dlm bilik yg mak andam tu kata kasut xde...ya Allah..x tau la nk ckp apa masa tu..malam tu terus dia dtg pulangkan duit tp bagi reason yg bodoh gila..nmpak sgt bersalah, tamak sgt tp x jaga kualiti servis..mmg black list nama dia..