Wednesday, April 25, 2012

ter...eksiden

Hari rabu yang tak berapa nak indah.

Pagi-pagi buta lagi kereta saya dah kena sondol dengan motor. Terkejut mak nyahhh. Baru nak layan blues, dah kena sondol. 

Lokasi kejadian sangat dekat dengan rumah saya. Ada 1 traffic light, traffic light tu agak lengang sebab tak banyak kereta lalu lalang, jadi lampunya sentiasa bling-bling kaler kuning, walaupun lengang, kita still kena hati-hati, lagipun subuh-subuh hari masih gelap.

Saya nak belok kiri, tekan brek sebab ada kereta dari arah kanan, takkan nak jalan jugak, kang ada berdentum dengan kereta tu. Lepas brek tu, selang 2-3 saat, hah amek ko....berdegangggggg...bunyi kuat gila, adoi nak gugur jantung ni. Motor dah langgar bontot keretaku. Aku cuma terpikir:

- mati ke orang motor ni?
- ke patah?

Risau. Takut. Berhenti kat tepi. 

Keluar dari kereta. Masa tu badan dan gigil-gigil. Saya sorang-sorang okeh, gelap pulak tu.

Antara dialog saya dgn mat motor tu:

Mat motor: Akak, knp akak brek?

Saya: sebab ada kereta dari sana....(sambil menunding jari ke kanan)..awak tak nampak ke saya brek?

Mat motor: Saya tak jangka akak nak belok kiri...ingtkan akak nk terus..

Saya: Lor...akak kat lane paling kiri...of kos la nak belok kiri...

Mat motor: (sengih-sengih....) ..takpe la kak, ni nak saya bayar ganti rugi ke?

Saya: (Check bumper kereta...ada calar la of kos kan, tapi tak perasan rupanya bumper tu dah terkeluar)...takpe la...sikit je...,awak tu ok ke? (kesian pulak aku tgk kepala dia macam ting tong ting tong...terhantuk kat kereta aku rasanya).

Mat motor: Saya ok...takde apa..kak, don wori...

Saya: Betul ke ni? (aku risau takut patah ke, luka ke...kang payah plak nak menjawab dgn mak bapak dia, awek dia, sedara mara dia...adehhh..)

Mat motor: Betul saya takde apa2..saya ok kak...

Saya: (lega..)...


Mat motor tu duduk kat rumah saya jugak, masa keluar dari parking dah nampak dia pun keluar sama...tak sangka pulak motor dia nak cium bumper kereta saya kan. Dah nasib. Patut la masa tengah siap-siap nak gi keje tu rasa tak sedap hati, pegang itu jatuh, pegang ini jatuh...apa aku pegang asik jatuh je. Dah terpikir apa benda nak jadi ni? Ermmm...rupanya nak eksiden. Mungkin tu early hints yang aku dapat kot. 

Tapi alhamdulillah lah, tak ada apa-apa yang teruk.

2 comments:

hajiMete said...

bengang kanns.. uhhuu

j.u.l.i.e said...

hajimete: nk wat camne...dh nk terkena kannn..