Friday, September 28, 2012

AES

kamera AES, lebuh sentosa, Putrajaya
sumber : fb

Aku tak tau nak cakap macam mana, tapi pada aku sistem kamera AES yang baru ni macam ada sikit mendera, bukan mendidik. Bagi orang-orang yang belum kena snap, diaorang tak akan faham dan akan berkata....."kalau taknak kena saman, ikut la peraturan jalanraya". Wahhh....sedapnya mulut berkata-kata. Ye la cik non...selama ni pun memang aku ikut peraturan jalan raya, sesekali je aku langgar lampu merah kat trafik light...hahahaha.

Dalam gambar kat atas tu, di situ lah tempat dimana aku kena snap dengan kamera canggih ni. Jalan tu adalah jalan menuju ke hospital. Apa la bengap sangat pegi letak kamera di jalan menuju ke hospital. Kalau la ada emergency, nak bersalin ke, eksiden ke...nak suruh orang drive 70kmj jugak ke? Ni yang rasa nak meroyan je ni.

Haritu aku try drive 70kmj, aku rasa basikal pun boleh potong aku kot. Dan aku rasa, memandu terlalu perlahan pun bahaya jugak, boleh buat orang mengantuk. Aku bukan la nak bawak kete laju gila sangat, tapi tak nak jugak terlalu perlahan. Agak-agak la...yang penting kita tak memandu dalam keadaan yang merbahaya.

Sapa la aku ni nak bercakap lebih-lebih, sistem ni ada baik dan buruknya. Tapi kalau letak had laju 70kmj...aku rasa tu macam tak logik, jalan nak pergi hospital pulak tu.

Kalau kebetulan orang-orang besar lalu jalan yang ada kamera tu, contohnya VIP yang ada eskot polis tu...laju semacam je, tak kena saman ke? Satu lagi, aku ada terbaca, kamera AES akan dipasang di jalan yang selalu berlaku kemalangan maut atau jalan yang memang berisiko berlakunya kemalangan. Lebuh sentosa tu selalu berlaku kemalangan maut ke? Aku tertanya-tanya.

Ermmm....takpe la. Redha saja lah. Aku kan kaya, bayar je saman tu.







8 comments:

eyndayusoff said...

Sebab tu letak kat situ kot... senang nak saman... sebab tempat tu tak sesak... konfirm orang bawak laju hehe...

j.u.l.i.e said...

kak eynda: malang la org2 yg slalu lalu situ, ada kejenya nk bayar saman je...

whooz said...

semalam aku drive agak laju di putrajaya sebab nak berkumpul utk hantar orang pergi haji. tengah2 pecut tu tetiba aku teringat ko kena saman :D.. terus aku slow je..tapi aku x tau kawasan mana yg ada AES ni..heheheh..

Ajamahiyaa said...

yupp..baru2 ni pon aja n member opis ke hospital...ye laa..mmg rasa2 ader flash...huhuhuhu!! tp bkn kete aja masa tuh...setakat ni cek online xde apa2 rekod lg...or mmg kompom ek kene??

j.u.l.i.e said...

huz: ko kena alert dgn signboard AES, aritu ada org bg aku list jln mne yg dipasang AES ni tp aku lupa lak, byk sgt, tp skg ptrajya dh x bole bwk laju la...aku pon boring

aja: kalo rasa2 bwk lebih 70kmj tu confirm la kena flash, AES ni bkn jpj yg buat tp ada 3rd party yg jaga sistem tu, tu yg pyh nk check, just tggu surat cinta smpai...ni pun tgh tggu surat gak, kalo ada, ada la...tp kalo aja rasa bkn kete aja...selamat la....hihi

pemuda pas presint 09 said...

jangan bayar, serahkan pada KASE

My Nur said...

KASE tu apa

My Nur said...
This comment has been removed by the author.