Thursday, June 27, 2013

tempat bot parking

Aku tidak hebat dalam memetik butang kamera. Aku petik sesuka hati aku. Tapi ada orang kata, gambar yang cantik adalah gambar tanpa di edit. Kalau gambar tanpa edit pun dah mabeles, kena edit lagi la mabeles kan.

Tahun ni aku tak mampu nak berjalan-jalan di Pesta Floria seperti tahun-tahun sudah. Bukan sebab kekangan masa tapi ketidakmampuan aku dan husband meng'handle' budak bulat tu. Hehe. Dengan cuaca jerebu dan panas, aku rasa lebih baik aku lepak kat rumah aje.

Tapi kalau dah jenis suka berjalan, aku gagahkan juga pergi melawat sekejap tempat bot-bot parking sebelum beroperasi belah malam.

 Jambatan Seri Saujana, Putrajaya

 di sini la tempat bot-bot ni parking belah siang..berdekatan dgn Jambatan Seri Saujana tu..
belah malam dah berubah jadi bercahaya gilang gemilang terbilang..

 aku tak pasti berapa byk bot yang ada..

kawasan ni sebenarnya bersepah, sebab kat sini la tempat diaorang set-up segala bagai bot-bot tu..tempat diaorang buat segala benda..binatang, rumah la..segalanya utk diletakkan atas bot berhias tu..aku sempat pinjam sekor penyu dan burung kenyalang (ye ke tu burung kenyalang??)..budak bulat nak bergambar..

 bot berhias dari Sarawak..parking nun jauh dari bot-bot lain..

 stop mama...stop...belum ready lagi ni..

 ok, ready dah..
cian mata dia sepet sebelah kena gigit semut..

 belah malam ada firework..
hari-hari aku dgr berdentum dentam dari rumah..
maap ler gambar gegor..

tak reti nak setting kamera..
ni la hasilnya..

cop...
sapa sudi ajar aku setting kamera?
heheheee...

mesti akan ada jawapan..
woittt..kalo nak belajar setting2 tu masuk kelas fotografi la..
bayar!!
ingat nak dapat ilmu dari orang tu free2 je ke..??

atau..
belajar je sendiri...tekan2...petik2..
lama2 pandai la..


aku tau dah jawapan tu..





6 comments:

Dr Singa said...

ajak lah kita gi rumah awak ambik gambar bunga api dari situuu!!

CiKPuaNLawA said...

oit... pelajaran semalam amacam....
mana bayaran wa.... hahahahaaaa.....

yer lah... kalau ajak kak Dr singa... sila ajak wa sekali ...!!!

julieter said...

kakizat: buleh..dtg la..tp kena bgtau semggu awal eh...nk kemas umah...kahkahkah..

bunga api nmpk dri umah...tp tak nmpk byk..tp bole la..buat skodeng2 dri tingkap


cpl: sejam bape lu cas? gua byr ngn kad kredit buleh? :D

of kos gua ajak lu skali...lu kan ticer gua..

cinta said...

yang bulat dtg bergolek..
bulatnye..

julieter said...

siti: bulat kan...mak ngn anak sama2 bulat

Daddy Ziyyad said...

Gambar 1st tu....nice reflection...saya nak try la menembak kat situ...tunggu hari betul2 clear nanti...:)

Bertuahnya! Tgk bunga api dari rumah aja...wakakakaka..


Settingnya mudah aja...meh saya ajar ( saya pun budak baru belajar..ekekekek):

- set kat BULB mode

- aperture between f8 to f16...ada yg bermain sekitar aperture f 16- f22...Terpulang, tgk kamera masing2..

-set ISO paling rendah..usuallly 100.

- pacak atas tripod yg kukuh. Ni penting.

- kalau ada release cable/ remote shutter, sangat mudah..sebab nak control exposure..

- Bila fireworks berdentum...tekan la shutter...try & error between 6 sec..up to 10..12 seconds...selalunya kalau > 12 second, akan jadi overexposed..

- snap sebanyak mungkin...

- kalau nak try guna black card secara intermittent tutup lens pun ok...cuma saya tak pernah guna teknik ni...nak try satu hari nanti..

- try la tembak fireworks...Floria ada lagi ni..:)