Tuesday, September 3, 2013

simple maths

Jom kita belajar kira-kira.

Harga minyak dulu : RM1.90/liter
Tangki kereta Myvi 1.3cc : 40L

RM1.90 x 40L = RM76 seminggu. 

Harga minyak sekarang : RM2.10/liter

RM2.10 x 40L = RM84 seminggu.

RM84 - RM76 = RM8

Beza RM8 duit minyak untuk seminggu.

1 bulan ada 4 minggu, so;

RM8 x 4 = RM32/sebulan

1 tahun ada 12 bulan, so;

RM32 x 12 = RM384

RM384 lah duit minyak yang aku kena lebihkan setahun. Nampak macam tak seberapa, tapi bagi aku nilai tu besar untuk aku yang bertaraf 'miskin bandar'.

Ni untuk pergi/balik keje aje, belum lagi nak jalan-jalan dihujung minggu, balik kampung dll. 

Oh ya, duit tol lagi.


Arghh, malas fikir. ok bai.


 





11 comments:

gerbera said...

Syukur negara kita Aman! :P. Lagi sakit hati kalau ada yang kata melancong keluar negara boleh takkan minyak naik 0.20sen pun nak bising. Minyak mmg naik 20sen seliter. Seliter ok!full tank aku dah beza rm8 ringgit juga. Tu belum kira barang2 lain naik harga.

cinta said...

tp kn, ada org yg xpass math mtk peniaga jgn naikkan harga brg.
myk dh naik, dh tentu2 ler kos pengangkutan naik, kos pengangkutan naik, dh tentu2 ler kos operasi pulak naik. kos operasi naik, dh tentu2 ler harga brg yg kena dinaikkan. kalo x, caner nk untung. adoyai.. naik heran pulak..

t.a.t.a said...

naik hairan ya, naik darah pun iye jugak.


tak nak cuba 97 ke? saya dari dulu guna 97. so bila minyak naik saya tak terasa sangat.

julie shahril said...

boboi: yg lebih merisaukan ialah hrga brg naik bcoz sekali dah naik tak akan turun dah. smua berpunca dari minyak.

siti: our gvmnt kena kontrol peniaga supaya x menaikkan harga brg mentah sesuka hati,bkn brg mentah aje, smua perkara lah, trmsuk harga tiket bas dll. tapi ada setengah peniaga tak naikkan harga pun still bole untung sbnrnya.

tata: ron97? ermm..nanti2 la tunggu gaji naik...hehehehe

Daddy Ziyyad said...

Buat t.a.t.a...

tak semua umat manusia kat Malaysia ni mampu macam awak nak tuang minyak RON97.

t.a.t.a said...

Daddy Ziyad

sebenarnya kan saya tersilap. saya ingat selama ni saya isi 97, rupa²nya 95. jadi harga naik saya tetap terasa. huhu.

by the way doc, i am one of the person of spoonerism disorder.

t.a.t.a said...

Kenapa selama ini saya sangka yang saya isi minyak 97?

Figure 97 adalah lebih tinggi dari 95, tapi harga 97 adalah lebih rendah dari 95, manakala harga 95 lebih tinggi dari 97. My mind said that even though I chose 97 but the RM is lower, furthermore each time I went to the pump, depa yang akan isikan untuk saya. Each time saya isi sendiri, saya akan tanya attendance, which one should I pick?

So I feel obligate to re-correct my statement. I'm so sorry for those who think that I am such a cocky person by saying that I chose 97.

Believe me, it was a mistake and it's not fun having that disorder.

julie shahril said...

dziyyad: tata kata dia tersilap, ampunkan lah dia...hihi. ada ubat or rawatan utk org mcm tata ni tak?

tata: tergelak saya baca apa awak tulis..mungkin awak keliru dgn nombor, keliru dgn perkataan..nombor 9 jadi 6. Awak lebih kurg sama mcm CPL..dia keliru kanan dgn kiri...kiri jadi kanan, kanan jadi kiri. Hehe..ok takpe, di maafkan.

t.a.t.a said...

betul. CPL pun ada cakap pada saya pasal tu. kumpul ramai-ramai buat group.

haha.

CiKPuaNLawA said...

ermmm... setakat ni blom isi lagi ron 95 yg rege 2.10 tu...
sebenarnyakan... dah lama dengar ron 95 akan naik harga jadi 2.10... tapi tak sure sumber dari mana...

jadi bila baik doploh sen kan... macam x pelik sgt...

macam mimpi pon ade jugak... macam deja vu...

org kata deja vu tu akan terjadi 1 org dalam sejuta org...
tapi kan.. apesal asek aku je yg deja vu..?!.. iskkk tak paham...

ni kira penyakit jugak ke...

jab2... apesal aku merepek kat blog ko neh... isskkhhh... lagi tak paham...

julie shahril said...

cpl: minyak naik 20 sen pun bole jadi dejavu eh? kihkihkih...hebattt.