Wednesday, April 16, 2014

Warong Leko

Semalam Allah bagi aku rezeki, setelah aku kejang otot peha menekan pedal brek kereta jem teruk balik dari kerja. 

Ada kawan belanja makan di Warong Leko, The Curve.

Ramai orang rekomen makan di situ.

Masakan penyet. Siapa suka penyet datang lah makan di Warong Leko.


Aku tidak lah teruja nak amek gambar makanan sebab aku kepenatan. Ini saja lah yang mampu aku snap.

Ya Allah, daging tulang rusuk dia sedap gila. Tak tipu. Lembut. 

Setelah aku menggoogle, aku dapati tuan punya blog ini order makanan lebih kurang sama yang macam kami makan semalam, siap ada nama-nama menu lagi, cuma kami tak order teh botol.


ikan ekor melentik
kihkihkih


Terima kasih kawanku kerana sudi mengeluarkan sejumlah wang untuk belanja kami 3 beranak makan malam yang ohsemm. Hancur lebur diet aku (aku memang tak diet pun..hahaha).


Aku lupa siapa yang berkata atau aku ada terbaca dimana-mana, tapi ayatnya begini:

Dalam hidup ini, kita kena banyak memberi, tetapi jangan sesekali kita meminta-minta. Orang yang banyak memberi (bersedekah), in sha Allah, balasan yang Allah akan bagi sangat menakjubkan. Percayalah.

Aku doakan kau wahai kawan yang belanja kami sekeluarga ini, semoga Allah membuka pintu rezeki yang luas di masa-masa akan datang untuk kau. Hanya Allah yang dapat membalas.



13 comments:

t.a.t.a said...

Jari-jari domok. Hehe.

Alhamdulillah.

julie shahril said...

tata: bukan jari aku...hahaha

Dr Singa said...

ada try tak makan ikan gurami goreng melentik macam tu masa kat bali?

julie shahril said...

kakizat: tak...mkn ikan lain tp x sedap. mkn kat wong solo order ayam. pastu mkn pizza. pastu mkn megi...muahahaha.

Daddy Ziyyad said...

tapi tak leh celen ikan gurami kat bali...makan tak masa kat sana?

julie shahril said...

DZ: tak makan...uittt...dh 2 org dh tnya soklan yg sama, means btol2 sedap nih, rugi pulak tak cuba.

cinta said...

terkagum lak dgn ikan tu. camane nk wat ikan bentuk camtu ek?

julie shahril said...

siti: itu la yg kita duk pikir dri tadi, kena guna penyepit kot masa mggoreng..jenuh jugak tuh, atau diaorg ada alat khas utk membengkokkan ikan..hihi

CiKPuaNLawA said...

seksi betul ikan ko kan..?!

julie shahril said...

cpl: utk mggoda org suruh mkn mesti kena lentik seksi...hehe

wan norulkhamisa said...

kak penyet tu ape ye kak..mcm knl je sape yg pki bj adidas tu...hehe

julie shahril said...

lisa: ni makanan indonesia, ayam penyet tu ayam yg ketuk2, direbus kemudian baru digoreng, sbb tu isinya lembut. tuan baju adidas tu lah si tukang blanje..hahaha...you know who kan...

wan norulkhamisa said...

tau sgt kak sape die..akk leh tak sampaikan salam pd die..akk ckp lisa baca blog akk okeh...rase nak bercakap dgn die..tp takut..kikih