Monday, July 21, 2014

ter...salah

MH 1456, boeing 737-400 from KL-Langkawi


Kadang-kadang dalam hidup ini sesuatu yang terjadi macam tak masuk akal. Tersalah tembak? senangnya bagi alasan. Macam kau nak lastik burung merpati, tetapi terkena burung pipit. Maaf, kami tersalah lastik. 

Itu lah permainan kuasa-kuasa besar. Kita ini negara kecil, tersepit, terhimpit.

Mereka ada teknologi yang canggih. Mereka boleh tengok dari GPS atau flight radar, kapal terbang apa, dari mana nak ke mana, ketinggian berapa, mustahil tersalah tembak.

Tembakan itu sangat tepat. Bukan calang-calang orang boleh melakukannya.

Bak kata Tun M, dia sendiri boleh tengok melalui telefonnya kapal terbang apa, dia tahu kapal terbang tu nak kemana, dari mana, takkan lah negara yang ada teknologi canggih boleh tersalah tembak kot.

Sama lah macam kes MH370, hilang macam tu aje, ghaib. 

Permainan orang-orang besar.

Tahun 2014 adalah tahun yang penuh misteri bagi Malaysia dan MAS. Dugaan datang bertimpa-timpa.

Satu je kata-kata husband aku yang aku pegang:

Satu-satunya bangsa yang boleh membunuh orang awam tanpa rasa belas kasihan ialah bangsa Yahudi. Tengok lah apa yang terjadi pada Gaza.

Yup, Ukraine ramai Yahudi.

Wallahualam.

Semoga Allah memberi petunjuk yang jelas diatas semua kejadian ini.





2 comments:

Sal Bee Yah said...

senangnya diorang bagi alasan nak tutup salah sendiri.

wan norulkhamisa said...

Susah nak terime keyataan ni, walaupun xde org terdekat yg terlibat, tp ade org kapal baru sign off dr kapal kat amsterdam n lg sorang sepupu pd kawan saya..Memang segalanya takdir Allah tp alasan ter----ni sshla nak diterima. Moga kita tergolong dr kalangan yg diampunkan dosanya.