Monday, January 11, 2016

kilo

Kenapa 'Satu Ribu Ringgit' (RM1000) orang tulis 1k je? Apa maksud 'k' tu? Tak kira lah nilai matawang apa, tapi nilai ribu akan ditulis dengan huruf 'k'.

Aku pun mula lah mencari jawapan.

Rupa-rupanya..


huruf 'k' itu singkatan dari 'kilo'
seperti pada km = kilometer
kilo itu memiliki nilai 1000.
1 kilometer = 1000 meter.
jadi kalau 50 k = 50,000


Sama juga dengan 1kb (1 kilobyte)
1kb = 1000 byte


Cetek betul pengetahuan aku..

9 comments:

SuzieLAWAti said...

tak pe... iOls pon sama... memula tak tahu jugak... sebab matematik kan fail la kate nye... ... hehehehee....

biasa la tu.... rasa nya ramai je yang tak tahu penggunaan nya...

awak ni di katogari sebagai berilmu pengetahuan apa... ... kalau tak tahu awak tanya dan cari mengapa kenapa .. pasaipaaa.... jadi awak pon tahu... kan2...


ade orang dah la tak tahu... bodoh sombong....buat2 tahu... sebab org tulis dan ckp... dia pon ikot ... padahal tak tau benda...

begitu lah...

cinta said...

Ooooooooo...
Sy pn baru tau. Eheh.

Kay said...

eh eh eh... ni ada belajar dalam math masa sekolah

julie shahril said...

cpl: sapa la yg bodoh sombong tu..

julie shahril said...

cinta: owh rupanya saya tak keseorangan yg tak tau

julie shahril said...

kay: lupa ingatan, dah x ingt langsung..takpe ni kita aku refresh balik math zaman skolah ye

Fendi Rocka said...

tak tahu jugak

HasnulYakin Mohammed said...

Hahahahaha.. Saya pun tak tahu K tu pebenda?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)