Monday, July 19, 2010

Michael Kors vs Charles & Keith

Saya bukak satu blog, nampak lah satu handbag dan mata mcm nak terjojol keluar. Michael Kors Gansevoort Large Top Zip Hobo, begitu lah nama handbag tu. Yang saya musykil ialah....kenapa designnya sebijik sebotol sama macam handbag Charles & Keith yang saya beli 6-7 bulan lepas? Designnya sama mcm korang letak muka korang kat mesin fotostat, hasil yg keluar sama kan? Ok fine, tu kemusykilan yg pertama. Kemusykilan yg kedua ialah harganya. Mari kita lihat di bawah.


ni la begnya...
Michael Kors Gansevoort Large Top Zip Hobo
price: rm1200

dan ini beg charles & keith saya...
price: hehe...lupa
tapi dalam rm170+ aje....


Saya jadi tak paham kenapa design 2 bag yg berlainan brand boleh sama serupa saling tak tumpah. Musykil...musykil. Oleh kerana Michael Kors tu brand yg mahal, maka harganya terus melonjak ke rm1200, dan Charles & Keith brand yg biasa-biasa je saya beli cuma rm170+ je. Material Charles & Keith tahan lasak jugak, sebab saya pakai beg ni dah lama, bawak gi melenjan tempat keje hari-hari, cuma nama dia tak seglemer Michael Kors. Tapi apa gunanya nama dgn harga yg berpuluh kali ganda kalau design kualitinya sama je dgn yg murah. Hahahaha...aku gelak guling-guling.

Sapa tiru sapa? Michael Kors tiru Charles & Keith atau Charles & Keith tiru Michael Kors? kata Kak Su, ohhh...mungkin designer Charles & Keith tu berenti keje then lari gi keje kat Michael Kors pulak, so dia buat design beg yg sama....kekekekeke...ayat penyedap hati.



12 comments:

gismo82 said...

material dia lain kot.... mana tahu Michael Kors pakai kulit Iguana ke..tak pun kulit Kangroo dari africa ke.. tu yg mahal tu...he..he..he..

j.u.l.i.e said...

kerul: mgkin la..iguana kan susah nak dpt, charles & keith pkai plastik+getah je...haha

liza aziz said...

cantiknya bag ni julie... alahaiiii
terkedu jap tgk. boleh plak design dia serupa ek.. sejibik sejiban plak tu. maybe material dia lain la. tp tetap xadil. kan....

* tgh gile bag gak ni. iskk iskkkk

j.u.l.i.e said...

liza: materialnya maybe x sama la, plus...nama dia Michael Kors.

joyahsport said...

ai...liza pon gile beg gak?buleh dak bg komen kepade komen?hee...

yg pastinyer, mmg material lelain la...

Kehelan said...

adik aku terer bab2 beg yg jenama tak jenama nih...

dia pnh ckp kat aku charles & keith ni mmg dia amik design beg mahal2, tp dia punya versi murah...
so kalu adik aku teringin beg mahal2, dia pegi jek beli kat charles & keith, dpt design yg sama, kualiti pun ok, harga pun berpatutan dgn poket dia...

j.u.l.i.e said...

kay: ooo...gitu kisahnya...ok la kan kalo bleh bli yg murah walaupun tak setanding yg mahal, ikut kemampuan la kalo nk berbelanja,kalo mampu bli yg mahal takpe...

blurr33 said...

yg Michael punya tu kalau kena hujan rosak, Charles punya kalau kena hujan tak rosak..
aku punya kena hujan ke kena gelek steamroll confirm rosak..

*aku pakai beg guni.. wakkakakaka

j.u.l.i.e said...

kam: tapi aku tau beg guni ko tu bkn sebarang guni, guni yg duk kt butik kan...kan...kan.. :)

j.u.l.i.e said...

joyah: material lain la kot, tp designnya 100% sama..ekekeke

gerbera said...

Aku belum tergamak nak beli beg Micheal Corrs.
Tapi aku memang geram tgk kasut Charles & Keith

j.u.l.i.e said...

boboi: aku pon x tergamak,cuma mampu tgk blog je hari2,nk bli x brkemampuan beb...kasut c&k aku blom pnah bli lg...stakat ni bli handbag je..