Monday, September 20, 2010

blues

Hari ini aku mahu berbicara menggunakan bahasa yanga agak sastera. Pagi ini aku datang ke pejabat dengan keadaan kepala yang sedikit pening kerana pagi tadi aku bangun terkejut. Dan aku ingatkan minggu ini bukan turn aku memandu kereta, jadi boleh lah aku duduk bersandar di sebelah driver. Rupa-rupanya sangkaan aku meleset dan aku memandu dalam keadaan mabuk akibat terkurang tidur agaknya.

Jumaat lepas aku sudah masuk kerja. Tetapi malangnya aku gagal bekerja hingga ke petang. Aku sakit jiwa duduk di meja seolah-olah aku makhluk aneh kerana aku saja lah spesis perempuan yang bekerja pada hari itu. Spesis lain semua lelaki. Jadi aku mengambil keputusan drastik untuk balik pada pukul 12.30 tengahari sewaktu spesis lelaki sedang terkedek-kedek berjalan kaki untuk ke masjid.

Aku sebenarnya tidak terus pulang ke rumah. Kakiku gatal menekan pedal minyak dan tanganku gatal memusingkan stereng kereta membelok ke arah Maidin Mall. Aku membeli belah seorang diri. Aku sangkakan Maidin akan lengang kerana masih ramai manusia sedang bercuti. Sangkaanku meleset lagi apabila aku melihat tempat letak kereta agak penuh. Aku mengeluh hampa.

Hari ini aku mendapat task baru. Aku berpura-pura cool seolah-olah akulah pekerja berdedikasi walaupun sebenarnya kepala aku agak kusam-kusam. Setelah makan mee bandung di restoran bawah pejabatku sebentar tadi, aku rasa kepalaku ada sedikit perubahan. Baru lah aku tahu rupa-rupanya aku memerlukan oksigen.

Ok. Aku ada appointment dengan boss safety. Nak tanya pasal corrosion rate calculation. Aku pergi dulu. Tata.

3 comments:

cinta said...

tata

bain said...

nie bkn gaya sastera. nie coretan sorg insan baru lpskn gian suntikan.. Teman xpasti apa dlm penyuntik itu.. ubat pelali atau ubat cinta atau ubat lalok..
Teman tau naper deme halfday jumaat yg lalu.. deme & mr gapi jer yg tggl di'pulau' itu kans.. takut dingorat gapi ek.. apala gapi bbanding jerung atau buaya..
br Teman tau, dlm mee bandung ada O2..ingatkn dlm air jer ada O2.. nanti Teman suggest TPM revise buku sains tu..

j.u.l.i.e said...

siti: bye2..haha

bain:ubat lalok kot. alahhh..en.gapi tu ada tp mcm xde je,kjap2 turun isap rokok, cettt... En.bain, dlm mee bandung mmg xde O2, tp udara kt luar tu ler..hikhik..