Tuesday, January 3, 2012

sabar

Untuk tahun 2012 ini saya mempunyai satu azam yg sejak dari dulu tidak pernah terlaksana dengan betul, atau dengan ertikata lain ianya amat payah untuk direalisasikan.

Azam saya itu ialah hendak menjadi seorang yg penyabar.

Sabar adalah satu sikap yg sangat baik. Orang yg sabar adalah orang yg kuat. Saya seringkali gagal untuk menjadi seorang yg sabar. Saya memang seorang yg sangat TIDAK SABAR dalam sesetengah perkara, walau macam mana saya cuba untuk berubah, ianya sering gagal.

Saya menerima sekeping kad ucapan di hari perkahwinan dari Dilla Majid, ianya berbunyi macam ni:


"Selamat pengantin baru dan banyak-banyak lah bersabar"


Ucapan itu sangat berbeza dari ucapan yg sering kita dengar untuk pengantin baru. Ucapan dan kata-kata itu membawa makna yg sangat besar untuk diri saya. Tak cukup dengan kata-kata dalam kad, pesanan itu disambung lagi dari mulutnya sendiri kepada diri saya sewaktu kami berjumpa di Restoran My Mom Chicken Rice, Ampang.

Pesanan yg sama juga datang dari emak saya sendiri.

Saya percaya, setiap kesabaran itu ada hikmah yg kita sendiri tak nampak, tapi bila tiba harinya, kita akan rasa betapa sifat sabar itu sangat bermakna.



Persoalannya...mampukah aku menjadi seorang yg sabar?


Mampukah?

4 comments:

liza aziz said...

insyaallah mampu :)

j.u.l.i.e said...

liza: thank you!

whooz said...

sabar ya puan!

Ajamahiyaa said...

sabar utk memahami..
sabar utk bertoleransi..
sabar utk menghadapi segalanyer..

fuiyooo..hehe..

iyer..mari bersabar...Grrrr~ =p